Közélet

Az előválasztás, amivel bárki elindulhat miniszterelnöknek

Az Integrity Lab a 106 egyéni választókerületre, miniszterelnök-jelöltre, az országos lista összeállítására, valamint a közös vagy külön listákon való indulás eldöntésére is alkalmas előválasztási koncepciót készített.

Négy alapelvet vettek figyelembe a javaslat elkészítésekor:

  1. hatékonyan segítse új politikai szereplők (civilek, pártok, érdekképviseletek) megjelenését, belépését
  2. vegye figyelembe a meglévő politikai erők beágyazottságát, szervezeti erejét és múltját
  3. aktivizálja és tényleges politikai cselekvésre bírja mind a választókat, mind a jelölteket és jelölőszervezeteket
  4. reális és minden résztvevő fél által elfogadható, nem megkérdőjelezhető eredménnyel záruljon.

Az egyéni választókerületi jelöltet és a miniszterelnök-jelölt személyét közvetlenül, míg az országos lista összeállítását közvetetten, szervezetekre voksolva dönthetnék el az előválasztásban részt vevő választók.

Választó

Elképzelésük szerint az előválasztáson mindenki szavazhatna, aki

  • nagykorú,
  • aláírt egy értéknyilatkozatot és
  • befizeti a 300 forintos részvételi hozzájárulást.

(Utóbbi alól mentesülnek az előválasztásban résztvevő szervezetek regisztrált, tagdíjat fizető tagjai.)

Regisztrálni, illetve ajánlani személyesen és online lehet, szavazni ugyanakkor csak személyesen.

Választható

Az előválasztáson bárki indulhat, aki elfogadja az előválasztás alapelveit, valamint megfelelő számú ajánlást összegyűjt. Ez egyéni jelöltek esetén 250, miniszterelnök-jelöltség esetén 5000 ajánlás. Az országos listás szavazáson való listaállítás feltétele legalább 10 egyéni jelölt állítása 10 különböző megyében és Budapesten, vagy 5000 támogató ajánlás az ország egészéből.

Az Integrity Lab elképzelése szerint az egyéni jelöltek és a miniszterelnök-jelölt esetén a többes szavazásra lenne lehetőség, azaz a választó a szavazólapon szereplő jelöltek közül mindazokra voksolhat, akit alkalmasnak, támogathatónak tart.

A szavazás eredménye ennek megfelelően minden jelölt esetén egy 0-100 százalék közötti érték, ami azt fejezi ki, hogy a választáson szavazók hány százaléka tartotta alkalmasnak és szavazott rá, írták.

A szavazás győztese pedig az a jelölt, aki a legmagasabb arányban kapott támogató voksot.

Az országos lista esetén minden választó egyetlen szervezet előre összeállított listáját választhatja, annak személyi összetételébe azonban nincs beleszólása. A szervezetekre érkezett szavazatok arányos mandátumkiosztással, az országgyűlési választáson is használt d’Hont formulával osztjuk szét. A listára kerülés sorrendje a szavazatszámok alapján történik.

Majd utána

A közös lista kérdése az egyéni választókerületi eredmények megállapítása után dőlne el. Ha ugyanis van olyan szervezet, amely kellő számú választókerületben tudott győzni és így teljesíti az országos listaállítás feltételét, dönthet úgy, hogy külön listán indul, de csak abban az esetben, ha ez nem veszélyezteti a többi szervezet közös listaállítását.

*

A teljes elemzés itt érhető el (pdf).

Előválasztási javaslata a Párbeszédnek és a Republikon Intézetnek is van.

Kiemelt kép: 2014-ből, amikor a választások előtt összefogott a baloldal. Mesterházy Attila (akkori MSZP-elnök), Bajnai Gordon (az akkori Együtt–PM akkori vezetője) és Gyurcsány Ferenc (DK) is látható a képen. MTI / Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik