Közélet
Tornanádaska, 2014. szeptember 10.
Első osztályos gyerekek indulnak haza a Katolikus Karitász által adományozott iskolatáskával hátukon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Tornanádaskai Tagintézményéből 2014. szeptember 10-én. Az intézmény minden első osztályos diákjának tanszerekkel felszerelt iskolatáskát adományozott a Katolikus Karitász. A szervezet négyezer diák iskolakezdését támogatja összesen több mint 20 millió forinttal.
MTI Fotó: Komka Péter

Voltak ellenállók, de győzött a Klik akarata

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 01. 05. 16:08

Budaörs a legrebellisebb, nem akarja, hogy iskolái állami karmok közé kerüljenek, még az ősszel perre ment. A települések elsöprő többségével azonban lezárultak a tárgyalások, a Klik irányít elseje óta.
Korábban a témában:

Hat településnél kellett csak keménykedni határozattal, amúgy mindenhol időre lezárult a köznevelési intézmények (azaz iskolák) állami átvétele az önkormányzatoktól – írja a Magyar Idők a Klebersberg Központra (Klikre) hivatkozva. Tiszaeszláron, Csömörön, Gödöllőn, Dunaújvárosban, Eleken és Szegeden ment nehezebben a dolog.

Így csaknem tízezer munkavállaló került január 1-től a tankerületi központokhoz. A működtetés átvételéhez 55 milliárd forintot csoportosítottak át.

November közepén Pölöskei Gáborné Klik-elnök azt nyilatkozta, húsz önkormányzattal nem sikerült még megállapodni, három pedig nem is akarta aláírni a szerződést. Pölöskei pedig elmondta, ami jól működik egy településen az iskolák tekintetében, azon nem akarnának változtatni.

A lap szerint megosztottak voltak az önkormányzatok: míg Kaposvár azt közölte, az átvétel ellenére az önkormányzatok részt vesznek majd a működtetésben, Budaörs jelezte, hogy perre megy.

Idéntől átalakították a Klik működését, idéntől 600 milliárd forintos költségvetéssel működik a rendszer. Létrehoztak 59 tankerülei centrumot, ezek önálló költségvetési szervként működnek, a Klik koordinálja a működésüket. A tisztviselők száma nem változott tavalyhoz képest. A Klik friss közleménye szerint minden flottul működik, január végéig pedig elkészülnek a központok szervezeti és működési szabályzatai.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.