Közélet

Voltak ellenállók, de győzött a Klik akarata

Budaörs a legrebellisebb, nem akarja, hogy iskolái állami karmok közé kerüljenek, még az ősszel perre ment. A települések elsöprő többségével azonban lezárultak a tárgyalások, a Klik irányít elseje óta.

Hat településnél kellett csak keménykedni határozattal, amúgy mindenhol időre lezárult a köznevelési intézmények (azaz iskolák) állami átvétele az önkormányzatoktól – írja a Magyar Idők a Klebersberg Központra (Klikre) hivatkozva. Tiszaeszláron, Csömörön, Gödöllőn, Dunaújvárosban, Eleken és Szegeden ment nehezebben a dolog.

Így csaknem tízezer munkavállaló került január 1-től a tankerületi központokhoz. A működtetés átvételéhez 55 milliárd forintot csoportosítottak át.

November közepén Pölöskei Gáborné Klik-elnök azt nyilatkozta, húsz önkormányzattal nem sikerült még megállapodni, három pedig nem is akarta aláírni a szerződést. Pölöskei pedig elmondta, ami jól működik egy településen az iskolák tekintetében, azon nem akarnának változtatni.

A lap szerint megosztottak voltak az önkormányzatok: míg Kaposvár azt közölte, az átvétel ellenére az önkormányzatok részt vesznek majd a működtetésben, Budaörs jelezte, hogy perre megy.

Idéntől átalakították a Klik működését, idéntől 600 milliárd forintos költségvetéssel működik a rendszer. Létrehoztak 59 tankerülei centrumot, ezek önálló költségvetési szervként működnek, a Klik koordinálja a működésüket. A tisztviselők száma nem változott tavalyhoz képest. A Klik friss közleménye szerint minden flottul működik, január végéig pedig elkészülnek a központok szervezeti és működési szabályzatai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik