Közélet

Pár milliárdot megint rátolnak a vizes vb-re

Mint amikor egy főnyomócső törik el, úgy ömlik a közpénz a jövő évi úszó vb építkezéseibe. Az Index ír most arról, hogy szerdán megjelent a hivatalos értesítés az Európai Unió hivatalos lapjában a vb központjául szolgáló épület tervezési és kivitelezési szerződésének módosításáról.

A módosítások a szerződés összegét nettó 38,5 milliárd forintról 43,36 milliárdra emelik.

Nem derül ki, milyen módosításokról van szó, csak annyi, hogy a közeli vb miatt nem maradt idő kiírni új közbeszerzéseket, inkább beteszik az említett szerződésbe őket. Ez a portál szerint azért durva, mert nemrég kürtölték világgá, hogy 95 százalékban kész az úszócsarnok, de most mégis 12 százalékkal megemelték a projekt költségvetését.

Fürjes Balázs kormánybiztos tavaly nyáron még azt mondta, hogy 38,5 milliárdból épül meg az egész létesítmény, csatornázással, útépítéssel, sőt az ideiglenes lelátók későbbi elbontásával együtt (ebből 21,4 milliárd lesz az uszoda költsége). Fürjes akkor azt mondta, nem fognak emelkedni a költségek.

Az Index még megjegyzi, decemberben nyolc további hirdetmény jelent meg 13,75 milliárd forint összértékben. Emlékztetőül: amikor elvállaltuk a vb-t, 25 milliárdra tették a teljes költségvetést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik