Közélet

A pótolhatatlan Balog miatt maradhat államfő Áder

Az se lett volna szép, ha három kálvinista vezeti az országot, de Orbán Viktor inkább azért döntött Áder János mellett, mert nem tudott volna Balog Zoltánnál jobb emberi erőforrási minisztert találni.

Gyakorlatilag eldőlt, hogy újabb öt évig élvezheti Magyarország Áder János államfőségét, miután a hét eleji fideszes elnökségi ülésen egyhangúlag erre szavazott mindenki. Az Index kicsit beletúrt, miért is lett ennyire egyértelmű, hogy nem a sokak által várt Balog Zoltán erőforrásügyi miniszter lett a befutó.

Ugyan nem a rendi Magyarországon élünk valamikor ezernyolcszáz-akárvalahányban, de a döntésnél fontos szerepe volt annak, hogy Balog református, és Orbán Viktor kormányfő nem akarta, hogy a három legfőbb közjogi méltóság is kálvinista legyen,

aminek a katolikus egyház nem örült volna.

Ennél is jelentősebb gond volt, hogy Orbánnak kellett volna egy hasonlóan erős utód az Emberi Erőforrások Minisztériumának élére. Felmerült Palkovics László oktatási államtitkár és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter neve is, de akkor meg az ő helyükre kellett volna erős embert találni. Ez lehetett az Index szerint a nyomósabb érv az ellen, hogy Balogból elnök legyen.

Tehát marad Áder, aki néhányszor ugyan szembement a kormánnyal törvényjavaslatok visszadobásával, de nagy gondot sosem okozott. Egy nagy ellenállása volt, amikor a választási regisztrációról szóló törvényt normakontrollra küldöte az Alkotmánybíróságra, az pedig elkaszálta a jogszabálytervezetet. Neki köszönhető az is, hogy

a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak vagyona nem vesztette el “közpénz jellegét”.

Sok más vitatott törvényt simán átendegett Áder, mint a negyedik alkotmánymódosítást 2013-ban. A menekültkérdésben és az uszító kvótakampányban sem szólalt meg az elvileg a magyarokat egyesíteni hivatott államfő. Ádernél pattog tehát a labda, ő dönti el, akar-e újabb öt évet a Sándor-palotában.

Egy dolog egyre biztosabb: Ádernek nem lesz esélyes kihívója. A Jobbik önmagában nem tud jelöltet állítani (a parlamenti képviselők ötödének ajánlása kell ehhez), a komplett baloldal LMP-stül, függetlenestül tudna, de nem a megegyezésről híres a szétaprózódott oldal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik