Közélet

Miskolc polgármestere nem engedélyezte a szexuális kisebbségeknek, hogy nevükben szerepeljen a Miskolc szó

kriza-akos(650x433).jpg (Array)
kriza-akos(650x433).jpg (Array)

Elmarasztalták Kriza Ákost, Miskolc fideszes polgármesterét, mert nem engedélyezte egy LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer) egyesületnek, hogy a nevében szerepeljen a Miskolc szó, írja az Index.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) szerint a polgármester szexuális irányultság, nemi identitás alapján diszkriminálta a Miskolci Mások Egyesületet, és ezzel  megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. A hatóság megtiltotta a polgármesternek, hogy máskor így járjon el, elrendelte, hogy 30 napra hozzák nyilvánosságra a jogsértést megállapító határozatot, és 500 ezer forintos bírságot kell fizetnie.

A Miskolci Mások Civil Társaság, 2013 óta működő LMBTQ-csoport nevet szeretett volna változtatni Miskolci Mások Egyesületre.

A polgármester nem járult hozzá ehhez, döntését nem indokolta, de az jól látszik, hogy az eset eléggé egyedinek mondható. A polgármester egyébként sokféleképpen próbálta meg elmagyarázni, miért nem engedélyezte a névhasználatot, de úgy tűnik nem járt sikerrel.

A Miskolci Mások Egyesület 2016 júniusában fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, a határozat november végén született meg. Nem jogerős, mert még nem járt le a határidő arra, hogy a polgármester esetleg bírósági felülvizsgálatot kérjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik