Közélet
AppleMark

Ha végighányják a kórházban a padlót, az még két óra múlva is ott van

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 12. 08. 07:39

A szakszervezet szerint a takarítók alulfizetettségének is szerepe van abban, hogy napokig hevertek holttestek két kórházban is.
Korábban a témában:

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint egyértelműen a pénztelenség áll annak hátterében, hogy két kórházban is több napig hevertek halottak anélkül, hogy bárki észrevette volna őket. Soós Adrianna a Figyelőnek azt mondta: a tagdíjakból látják, hogy a háttérszemélyzet – köztük a karbantartók, takarítók – legtöbbje minimálbérre van bejelentve. Ennyire alacsony, nettó 80 ezer forint körüli bérért az intézmények nem találnak megfelelő szakmai színvonalon dolgozó embereket.

Sok helyütt ki is szervezik a takarítást, naponta mások végzik a munkát, akik nincsenek tisztában azzal, hogy az egészségügy „veszélyes üzem”, nem lehet úgy takarítani, mint egy irodában. A Figyelő egészségügyben dolgozó forrásai közül volt, aki azt mondta:

ha valaki ügyeletben végighányja a padlót, még két óra múlva is ott van.

Speciális szakszemélyzet kellene, amely tudatában van a fertőzésveszélynek, és tisztában van a higiénés előírásokkal. Volt, aki arról beszélt, hogy a takarítási vállalkozó dolgozója kiborította a laboratóriumokban használt formaldehidet, majd szabálytalanul törölte fel, egyáltalán nem volt tisztában vele, hogy az agresszív, mérgező vegyület.

Kormányzati forrásból a lap úgy tudja: az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma vizsgálatot rendelt el a budapesti Jahn Ferenc Kórházban és a győri Petz Aladár Kórházban, ahol a holttesteket találták.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.