Közélet

Vége a titkolózásnak: ki kell adni, hogy mi kerül 22 milliárdba az Úszópalotán

Az Index által indított adatkikérési perben a bíróság első fokon arra kötelezte a Market Zrt.-t, hogy adja ki a Dagály Uszodakomplexum költségvetését, számláit, alvállalkozói szerződéseit.

A Market Zrt.nek 15 napon belül ki kell adnia a Dagály Uszodakomplexum építéséhez kapcsolódó tételes beárazott ajánlati költségvetést, az alvállalkozók és azok alvállalkozóinak listáját és alvállalkozói ajánlati költségvetéseket, valamint az ezzel együtt a leadott számlákat vagy azok tételes, az alvállalkozó nevét, a teljesítés időpontját és árát tartalmazó összefoglalóját is.

Nem akartak kötélnek állni

A portál először a megrendelő Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz fordult, ám ott arra hivatkozta, hogy a megkötött szerződés átalánydíjas, a fővállalkozó és az alvállalkozó között megkötött szerződésekkel pedig nem rendelkeznek. Majd a fővállalkozó Market Zrt.-től kérték ki az adatokat, de a cég üzleti titokra hivatkozva elzárkózott.

A bíróság azonban a portál újságíróinak adott igazat első fokon: a kért információk közérdekű adatoknak minősülnek.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: a budapesti vizes vb költségvetése egyre dagad, ráadásul nem csak a Fidesz székház felújítását végző Market jutott megbízásokhoz, hanem például Orbán Viktor édesapjának üzleti érdekeltsége is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik