Közélet

Menekültügyi szigorításokról döntött Merkel pártja

A befogadott menekültek érdekében bírnák mielőbbi távozásra az elutasítottakat.

Menekültügyi szigorításokról határozott a koalícióban kormányzó német Kereszténydemokrata Unió a szerdán véget ért kongresszusán.

Az ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadott határozatban szerepel, hogy a CDU céljai közé emeli a kitoloncolási őrizetbe vétel lehetőségének bővítését és időtartamának meghosszabbítását, valamint az elutasított menedékkérők juttatásainak csökkentését. Hangsúlyozták:

a társadalmi béke és a befogadott menekültek érdekében mindent meg kell tenni a védelemre nem szoruló menedékkérők távozásáért,

az illegális migráció megállításáért, az uniós külső határ védelméért és azért is, hogy a menekülteknek lehetőség szerint a hazájuk közelében segítsen a nemzetközi közösség.

Fontos célként jelölték meg újabb menekültügyi megállapodások kidolgozását afrikai országokkal, az EU-Törökország megállapodás mintájára. A határozat szerint a kontinensen a Nemzetközi Migrációs Szervezettel és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával együttműködve befogadó központokat kell létrehozni, ahová vissza lehet szállítani a Földközi-tengerről kimentett embereket.

Nem szabad hagyni, hogy az embercsempészek döntsék el, ki juthat be Európába

– áll a dokumentumban.

Peter Tauber, a párt főtitkára azt mondta: Németországban mindenkinek igazodnia kell a közös értékrendhez és jogrendhez. A párt állást foglalt amellett, hogy minden jogi lehetőséget ki kell meríteni a test egészét takaró női öltözetek, így a burka viselésének, valamint a fiatalkorúak házasodásának tiltásáért, és nem szabad eltűrni, hogy bárki a német jog fölé helyezzen bármiféle becsületkódexet, törzsi, családi szabályokat, vagy a saríát.

Egy másik határozatban a CDU elutasította a júliusi törökországi puccskísérlet után történt jogsértéseket, és felszólította Törökország vezetését a menekültügyi megállapodás betartására. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik