Közélet

Jöhet Garancsi felhőkarcolója a Kopaszi-gáthoz

Tízezrek fognak összezsúfolódni a Lágymányosi-öböl partján, ahol felhőkarcoló is karcolja majd a felhőket. A fideszes többség hipphopp elfogadta, hogy módosítsák az építésügyi szabályozást.

A Fővárosi Közgyűlés döntése alapján 120 méterre emelték a megépíthető legmagasabb épület magasságát, ezzel zöld utat adtak a Lágymányosi-öbölnél lévő ingatlanfejlesztés kulcselemének:

felhőkarcoló épülhet Budán.

Az Index cikke szerint eddig csak a csepeli szigetcsúcson volt lehetőség 120 méteres épület elhelyezésére, a szemközti, budai oldalon 65 méter volt a legnagyobb magasság. A beépítési sűrűség is változik, új közparkokat is kijelöltek, mindezt kormánypárti szavazatokkal fogadták el.

Ennek persze a fejlesztő cég örülhet a legjobban, de cserébe nekik is le kellett rakni valamit az asztalra. Egymilliárd forintos közlekedésfejlesztést vállaltak: kiépítenék a fonódó villamost az öbölig, csomópontot és kerékpárutat is építenének. Az ellenzék szerint nudli a felajánlás ahhoz képest, hogy 350 milliárdos a teljes projekt.

Tömegeket zsúfolnak ide

Kritika még, hogy környezeti vizsgálat nélkül döntöttek a beépítési sűrűségről, ergo nem zavar majd senkit, hogy hirtelen 30-40 ezer új lakó jelenik meg a város ezen pontján. Hoffmann Tamás fideszes újbudai polgármester persze állítja, mindent végiggondoltak. Probléma volt még a tervezett felhőkarcoló helyével is, hogy az bezavar a világörökségi panorámába.

Az ingatlanfejlesztést Garancsi István cége végzi. 16,5 milliárdos eximbankos hitellel vették meg a telket egy portugál befektetőtől. Ezután bejelentették, hogy az 56 hektáros területre olyan lakásokat épít majd, amikre fel lehet venni a 10+10 milliós csokot, amit épp a beruházás idején jelentettek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik