Közélet
MALMO 2016-04-27
Hospital corridor, nurse, doctor, surgeon, patient, health care, sickness
Foto Hussein El-alawi / Sydsvenskan / TT

Elkeserítő a magyarok egészségi állapota

Mázsár Tamás
Mázsár Tamás

újságíró. 2016. 11. 25. 08:12

Korábban a témában:

Az EU tagállamaiban a születéskor várható élettartam 1990 óta több mint 6 évvel, 74,2 évről 2014-re 80,9 évre emelkedett. Nyugat-Európában 8 évvel magasabb a várható élettartam, mint a legalacsonyabb számot produkáló közép- és kelet‑európai országokban, írja a napi.hu az OECD jelentésére hivatkozva.

Magyarországon az 1990-es nem egészen 70 évről 2014-re 76 évre növekedett a születéskor várható élettartam, de még ezzel is hátul kullogunk az európai átlaghoz képest. Olyan országokkal vagyunk egy szinten, mint  Románia, Litvánia, Bulgária.

A százezer lakosra jutó, nem fertőző betegségek miatt bekövetkező korai halálozás átlagos rátája az EU 28 országában 201 fő,

a magyarországi adat ennek több mint a duplája, 411 fő, amivel vezetjük a listát.

Cigi, pia, mozgáshiány

Az EU országaiban élő öt felnőttből egy napi rendszerességgel dohányzik, minden ötödik felnőtt legalább havonta egyszer túl sok alkoholt iszik, s minden hatodik túlsúlyos, áll a jelentésben.

A fiatalkori ivászatban élen járnak a magyarok, a 15 éves fiúk a litván gyerekekkel vezetik ezt a listát. A 15 éves magyar lányoknál is csak a dán lányok isznak többet.  Dohányzásban a magyar gyerekek és a felnőttek is az élen vannak.

Gyermekkori elhízásban a magyar adatok meghaladják az uniós átlagot, felnőtteknél e téren is sikerült az élbolyhoz csatlakozni, csak a máltai és az ír felnőttkorúak között élnek nagyobb arányban túlsúlyos emberek, írja a lap.

Az egészséges táplálkozás terén sem állunk túl jól, kevés zöldséget eszünk.

Rákban a 2013-as adatok szerint Magyarországon halnak meg a legtöbben 100 ezer lakosra vetítve az EU-28-ak között. 

Az EU országaiban több mint 1,3 millióan haltak meg rákban 2013-ban, itthon több mint 10 százalékkal többen, mint az EU-s átlag.

Az egészségügyi kasszát az EU-28 átlagában 37 százalékban állami támogatásból finanszírozzák. Itthon ez a szám 9.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.