Közélet

Túl sokan vannak börtönben Magyarországon

Pedig a szakember szerint ennek nincs visszatartó ereje.

Magyarországon túlértékelik a szabadságvesztés visszatartó erejét – mondta a Magyar Nemzetnek Vig Dávid kriminológus, az ELTE adjunktusa. Az adatok szerint túl sokan vannak börtönben, ami megnehezíti a fogvatartottak társadalomba való visszavezetését, ráadásul emelkedik az idősek aránya a büntetés-végrehajtási intézetekben.

Vig rámutatott, hogy hazánkban a szabadságvesztést favorizálják ahelyett, hogy a bírók mérlegelési lehetőséget kapnának a személyre szabottabb és olcsóbb szankciók alkalmazására, noha a kutatások nem támasztják alá, hogy a súlyosabb büntetések kilátásba helyezésének elrettentő hatása lenne.

A hosszabbodó büntetések oda vezettek, hogy a hatvan év feletti rabok már több mint kétszer annyian vannak, mint 2011-ben, és a negyvenévesnél idősebbek száma is egyre nagyobb. Az összes fogvatartott száma 18200-ra nőtt a 2010-es 15 ezerről.

A szakember figyelmeztetett, hogy ilyen körülmények között sokkal kevésbé van lehetőség hatékony reintegrációs programokra, márpedig a fogvatartottak döntő többsége előbb-utóbb visszakerül a társadalomba, és nem mindegy, hogy milyen állapotban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik