Közélet
Miskolc, 2013. augusztus 1.
Fogvatartottak a zárkában a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben Miskolcon 2013. július 30-án. Északkelet-Magyarország négy büntetés-végrehajtási (bv) intézetében az országos átlagot meghaladó, 200 százalékos a telítettség, közölte Tóth László, a Belügyminisztérium gazdasági és informatikai helyettes államtitkára 2013. július 10-én a debreceni bv-intézetben, ahol átadta az új  bástyafalat és őrtornyot. Mivel az utóbbi két évben nőtt a fogvatartottak száma, a következő három évben bővítik az északkelet-magyarországi bv-intézeteket, és zöldmezős beruházás keretében új, ezerszemélyes börtönt is építenek.
MTI Fotó: Vajda János

Túl sokan vannak börtönben Magyarországon

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 11. 17. 06:49

Pedig a szakember szerint ennek nincs visszatartó ereje.
Korábban a témában:

Magyarországon túlértékelik a szabadságvesztés visszatartó erejét – mondta a Magyar Nemzetnek Vig Dávid kriminológus, az ELTE adjunktusa. Az adatok szerint túl sokan vannak börtönben, ami megnehezíti a fogvatartottak társadalomba való visszavezetését, ráadásul emelkedik az idősek aránya a büntetés-végrehajtási intézetekben.

Vig rámutatott, hogy hazánkban a szabadságvesztést favorizálják ahelyett, hogy a bírók mérlegelési lehetőséget kapnának a személyre szabottabb és olcsóbb szankciók alkalmazására, noha a kutatások nem támasztják alá, hogy a súlyosabb büntetések kilátásba helyezésének elrettentő hatása lenne.

A hosszabbodó büntetések oda vezettek, hogy a hatvan év feletti rabok már több mint kétszer annyian vannak, mint 2011-ben, és a negyvenévesnél idősebbek száma is egyre nagyobb. Az összes fogvatartott száma 18200-ra nőtt a 2010-es 15 ezerről.

A szakember figyelmeztetett, hogy ilyen körülmények között sokkal kevésbé van lehetőség hatékony reintegrációs programokra, márpedig a fogvatartottak döntő többsége előbb-utóbb visszakerül a társadalomba, és nem mindegy, hogy milyen állapotban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.