Közélet

Beruházásokat titkosítana a kormány a terrorveszélyre hivatkozva

Akár a kormány Várba költözésének költségeit is eltitkolhatnák.

Harminc évre szigorítaná a belügyminiszter a kiemelt beruházások adatait a terrorveszélyre hivatkozva – számolt be az RTL Híradó. A műsorban elhangzott: ha elfogadják a javaslatot, akkor minden pénzügyi és műszaki adatot titkossá lehetne tenni például a miniszterelnök Várba költözésével kapcsolatban is.

Azt, hogy mi az állam vagy a lakosság szempontjából kiemelten fontos beruházás, egy belügyminiszteri rendelet határozza meg. Ide tartoznak az Országház, az Alkotmánybíróság, az állami rádió vagy a nemzeti bank működésével kapcsolatos beruházások, vagy a vasút, a repülőtér, az energiaellátás, illetve vízellátás.

A Transparency International arra figyelmeztet, hogy a szigorítással pereket sem lehetne indítani a közpénzből megvalósult beruházások adatainak megismerésére. Az MSZP egyenesen úgy vélte, hogy a kormány a saját üzleteit tartaná titokban.

A Belügyminisztérium ugyanakkor úgy vélte: a kiemelt létesítmények biztonsága nem képzelhető el anélkül, hogy korlátozzák egyes adatok megismerhetőségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik