Közélet
megtakarítás (megtakarítás, persely, )

A magyarok kétötöde él hónapról hónapra

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 11. 13. 07:15

Pedig sokan szeretnének megtakarítani. A magyarok törekednének a biztonságra.

Az Erste Csoport felmérése szerint a megtakarítók körében Magyarországon nőtt legjobban a havi megtakarítások összege. A tavalyi 14 900 forint helyett idén 16 148 forintot tudnak félretenni. Az Erste öngondoskodási felmérését hét országban végezte el.

Magyarországon a megkérdezettek 26 százalékának javult, 40 százalékának nem változott az anyagi helyzete az elmúlt 2-3 évben. 33 százalék érzi úgy, hogy romlottak a pénzügyi lehetőségei.

A régió többi országához képest – százalékban mérve – a havi megtakarítások átlagos összege nálunk nőtt legjobban, 9 százalékkal, de még így is csak Romániát, Szerbiát előzzük meg.

A magyar társadalom 60 százaléka gondolkozik tudatosan a megtakarításokról. Főleg a váratlan kiadásokra tesznek félre az emberek. A lakossági állampapír-befektetések népszerűsége nőtt.

A magyarok körében továbbra is a bankszámlán, bankbetétben tartott megtakarítás a legnépszerűbb, csökkent a pénzüket otthontartók aránya, a tavalyi 23 százalékról 16 százalékra.

A megkérdezettek 39 százalékának semmilyen megtakarítása, félretett pénze nincs. (Ez megegyezik a Tárki Társadalmi riport című tanulmányának adataival – a szerk.) A magyarok jelentős része biztonságra törekvő. A régió többi országához képest csak a népesség tíz százaléka vállal kockázatot a magasabb profitért.

Az idei felmérésből látszik, hogy bár a régiós országok közül nálunk a legfontosabb az öngondoskodás, nem vagyunk elégedettek a mostani megtakarítási képességünkkel. Nem használjuk ki az állami támogatással járó pénzügyi lehetőségeket, például a lakástakarékpénztári, illetve a nyugdíj előtakarékossági, nyugdíjbiztosítási konstrukciókat.

Így összegezte Harmati László, az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettese a felmérést, amit 4000 kérdőív alapján összesítettek. Minden országban 500 főt kérdeztek meg, egyedül Ausztriában érdeklődtek 1000 banki partnernél.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.