Közélet

Borzalmas idő lesz a hétvégén, az ország több területére figyelmeztetést adtak ki

Szombaton mediterrán ciklon hoz országszerte esőt, melyet előbb nyugaton, majd a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében is havas eső, havazás vált fel. A magasabb dunántúli tájakon több cm vastag hó is hullhat. Az északi-északkeleti szél élénk, erős, nyugaton viharos lesz. Hajnalban -1, +6, napközben 1-9 fok várható. Kettősfronti hatás várható, írja az Időkép.
Vasárnap nyugat felől egyre inkább felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap, de keleten, északkeleten még kisebb havas eső, havazás előfordulhat. Többfelé szeles marad az idő, északkeleten viharos lesz az északi-északnyugati szél. Hajnalban -4, +2, délután 2-6 fok valószínű.
Az ország több területére figyelmeztetést adtak ki eső, erős széllökések és hófúvás miatt.
ido

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

NAGY MENNYISÉGŰ ESŐ:

A Dunántúl középső és déli részén, illetve az Alföldön – főként annak középső sávjában – további 15-25 mm eső várható.

TAPADÓ HÓ, HAVAZÁS:

Nyugaton és Dunántúl magasabb részein az eső mellett már reggel is előfordul havas eső, hó. Délelőtt általában az Alpokalján, Bakonyban a magasabban fekvő részeken már általában havas eső, hó hullhat. Nyugat felől napközben a Dunántúlon síkvidéken is egyre több helyen havazásra vált a csapadék, mely eleinte még olvadni fog, majd pár cm hó megmaradhat. A magasabban fekvő területeken (kiemelten a Bakonyban) azonban intenzív havazás várható, helyenként akár 10-15 cm hóval. A kevéssel 0 fok feletti hőmérséklet mellett több helyen nedves, tapadó hóra lehet számítani, nagyobb mennyiségben a Zalai-, Somogyi-dombságban, illetve az esti órákban a Mecsekben, de a Bakonyban is eleinte nedves, tapadó hó formájú csapadék várható. A déli óráktól az Északi-középhegységben, főként a Mátrában és a Bükkben is egyre inkább a havazás lesz a jellemző. Estétől nyugat felől csökken a csapadék intenzitása.

Megjegyzés: A lehulló hó mennyisége nagyban függ a halmazállapot-váltás idejétől, mely bizonytalansággal terhelt.

VIHAROS SZÉL, HÓFÚVÁS:

Szombaton az északira forduló szél előbb a Nyugat-Dunántúlon, a Bakonyban, majd északkeleten is viharossá fokozódik (60-75 km/h). Emiatt a magasabban fekvő helyeken, kiemelten az Alpokalján és a Bakonyban a szél helyenként hófúvást eredményez.

(met.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik