Közélet

Rendőrök igazoltatták a szabad labdázásért tüntető civileket Szegeden

Medvegy Gábor
Pál Anna Viktória
Medvegy GáborPál Anna Viktória

2016. 11. 11. 15:35

Egy krétarajz miatt szabálysértési eljárást is indítottak ellenük.
Korábban a témában:

Mint arról korábban beszámoltunk, a szegedi városvezetés olyan szigorítást kezdeményezett, amely alapján százezer forintra is büntethetik azokat, akik a kiemeltnek minősített közparkok zöldfelületein labdáznak, kerékpároznak vagy gördeszkáznak. Emiatt a közgyűlés időpontjára civilek demonstrációt hirdettek a Városháza előtti Széchenyi térre.

Fotó: Pál Anna Viktória

Nem ám csak úgy összekrétázzuk a szökőkutat

A jobboldali Szeged Ma beszámolója szerint rendőrök érkeztek a helyszínre, akik igazoltatták a demonstrálókat. Mint megtudtuk, a rendőrök helyszínre hívását a demonstrálók kezdeményezték, mert először közterület-felügyelők akartak eljárni velük szemben, amit nem éreztek jogszerűnek. A beszámoló szerint

szabálysértési eljárást kezdeményeztek ellenük „köztulajdon beszennyezése” miatt,

mert krétával rajzoltak a Széchenyi téri szökőkút oldalára.

Fotó: Pál Anna Viktória

A szocialista polgármester, Botka László erre úgy reagált a közgyűlésben, hogy

a szökőkutat sehol sem szabad összefirkálni, mióta világ a világ.

A rendeletet előterjesztő alpolgármester, Nagy Sándor azzal érvelt, hogy a város zöldfelületeinek 99 százalékán továbbra is lehet labdázni, piknikezni és szórakozni, de a legfontosabb terek érzékeny növényzetét nem szabad labdázással vagy kerékpározással károsítani.

Fotó: Pál Anna Viktória

A Fidesz üdvözli, a KDNP nem

A KDNP-s Haág Zalán azt mondta, az érintett területeket valóban védeni kell, de nem életszerűtlen javaslatokkal. „Vajon mi minősül labdázásnak? Ha elgurul egy labda, vagy egy másfél éves gyereknek a szülei odagurítják a labdát?” – tette fel a kérdést, és arra is kitért, hogy nem hiszi, hogy egy gyerek labdázása akkora kárt okozna a zöldterületben, mint például a Széchenyi térre szervezett borfesztivál.

Fotó: Pál Anna Viktória

A jobbikos Tóth Péter minden idők legviccesebb rendelettervezetének nevezte a javaslatot, ami alapján

gyerekek és anyukák tömegét lehet majd folyamatosan megbüntetni.

Fotó: Pál Anna Viktória

A független Szentistványi István szerint a városvezetés súlyosan csúsztat, a tervezett szabályozás a város teljes területére vonatkozik, korlátozzák a szabadságjogokat, félelemben akarják tartani az embereket.

A Fidesz-LÉT képviselője, Kothencz János korábbi polgármesterjelölt ugyanakkor örült az előterjesztésnek, azzal kiegészítve, hogy konszenzust kell találni a szabályozásról.

Fotó: Pál Anna Viktória

(A 2014 őszi önkormányzati választás után pártszakadás volt Szegeden, a Fidesz és a KDNP külön frakciót alakított, és több korábbi fideszes a KDNP-frakcióban folytatta a politizálást.)

Fotó: Pál Anna Viktória

Amerikában meg verik a négereket

Botka azzal védte a rendeletet, hogy a jogszabályi hátteret fideszes nagyvárosok használják a lakosság korlátozására, Hódmezővásárhelyen például mindenhol tilos a labdázás, kivéve, ahol erre engedélyt adnak. Szerinte a legliberálisabb európai nagyvárosokban is vannak parkok, ahol nem lehet labdázni.

Fotó: Pál Anna Viktória

Kezet foghatnak a pécsi városüzemeltetéssel

A múlt hétvégén Pécsen a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökét és több aktivistáját állították elő rendőrök azért, mert mint több más helyen az országban, a rossz állapotú, töredezett járda darabjait színesre festették, hogy feldobják a lehangoló látványt. Még bűnügyi helyszínelést is tartottak, a helyi városüzemeltető cég pedig nagy erőkkel vonult fel letakarítani a színes festéket, hogy ismét életunt szürkeségben pompázzon a szétrepedt beton, aminek felújítását nem tartotta ennyire fontosnak a város.

Fotó: Pál Anna Viktória

Kiröhögte a tiltakozó képviselőt az alpolgármester

Az Együtt színeiben politizáló Nagy Sándor Szentistványi István felszólalásán gúnyolódott, mely szerint a labdázást tiltó rendelettervezet a szabadságjogok korlátozása. Az alpolgármester a Facebookon a Monty Python egyik jelenetéhez hasonlította a független képviselő felszólalását.

Vissza a címlapra

Kommentek

MCALLEN, TX - JUNE 22: Dozens of women and their children, many fleeing poverty and violence in Honduras, Guatamala and El Salvador, arrive at a bus station following release from Customs and Border Protection on June 22, 2018 in McAllen, Texas. Once families and individuals are released and given a court hearing date they are brought to the Catholic Charities Humanitarian Respite Center to rest, clean up, enjoy a meal and to get guidance to their next destination. Before President Donald Trump signed an executive order Wednesday that halts the practice of separating families who are seeking asylum, over 2,300 immigrant children had been separated from their parents in the zero-tolerance policy for border crossers.   Spencer Platt/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.