Közélet

Rendőrök igazoltatták a szabad labdázásért tüntető civileket Szegeden

Medvegy Gábor
Pál Anna Viktória
Medvegy GáborPál Anna Viktória

2016. 11. 11. 15:35

Egy krétarajz miatt szabálysértési eljárást is indítottak ellenük.
Korábban a témában:

Mint arról korábban beszámoltunk, a szegedi városvezetés olyan szigorítást kezdeményezett, amely alapján százezer forintra is büntethetik azokat, akik a kiemeltnek minősített közparkok zöldfelületein labdáznak, kerékpároznak vagy gördeszkáznak. Emiatt a közgyűlés időpontjára civilek demonstrációt hirdettek a Városháza előtti Széchenyi térre.

Fotó: Pál Anna Viktória

Nem ám csak úgy összekrétázzuk a szökőkutat

A jobboldali Szeged Ma beszámolója szerint rendőrök érkeztek a helyszínre, akik igazoltatták a demonstrálókat. Mint megtudtuk, a rendőrök helyszínre hívását a demonstrálók kezdeményezték, mert először közterület-felügyelők akartak eljárni velük szemben, amit nem éreztek jogszerűnek. A beszámoló szerint

szabálysértési eljárást kezdeményeztek ellenük „köztulajdon beszennyezése” miatt,

mert krétával rajzoltak a Széchenyi téri szökőkút oldalára.

Fotó: Pál Anna Viktória

A szocialista polgármester, Botka László erre úgy reagált a közgyűlésben, hogy

a szökőkutat sehol sem szabad összefirkálni, mióta világ a világ.

A rendeletet előterjesztő alpolgármester, Nagy Sándor azzal érvelt, hogy a város zöldfelületeinek 99 százalékán továbbra is lehet labdázni, piknikezni és szórakozni, de a legfontosabb terek érzékeny növényzetét nem szabad labdázással vagy kerékpározással károsítani.

Fotó: Pál Anna Viktória

A Fidesz üdvözli, a KDNP nem

A KDNP-s Haág Zalán azt mondta, az érintett területeket valóban védeni kell, de nem életszerűtlen javaslatokkal. „Vajon mi minősül labdázásnak? Ha elgurul egy labda, vagy egy másfél éves gyereknek a szülei odagurítják a labdát?” – tette fel a kérdést, és arra is kitért, hogy nem hiszi, hogy egy gyerek labdázása akkora kárt okozna a zöldterületben, mint például a Széchenyi térre szervezett borfesztivál.

Fotó: Pál Anna Viktória

A jobbikos Tóth Péter minden idők legviccesebb rendelettervezetének nevezte a javaslatot, ami alapján

gyerekek és anyukák tömegét lehet majd folyamatosan megbüntetni.

Fotó: Pál Anna Viktória

A független Szentistványi István szerint a városvezetés súlyosan csúsztat, a tervezett szabályozás a város teljes területére vonatkozik, korlátozzák a szabadságjogokat, félelemben akarják tartani az embereket.

A Fidesz-LÉT képviselője, Kothencz János korábbi polgármesterjelölt ugyanakkor örült az előterjesztésnek, azzal kiegészítve, hogy konszenzust kell találni a szabályozásról.

Fotó: Pál Anna Viktória

(A 2014 őszi önkormányzati választás után pártszakadás volt Szegeden, a Fidesz és a KDNP külön frakciót alakított, és több korábbi fideszes a KDNP-frakcióban folytatta a politizálást.)

Fotó: Pál Anna Viktória

Amerikában meg verik a négereket

Botka azzal védte a rendeletet, hogy a jogszabályi hátteret fideszes nagyvárosok használják a lakosság korlátozására, Hódmezővásárhelyen például mindenhol tilos a labdázás, kivéve, ahol erre engedélyt adnak. Szerinte a legliberálisabb európai nagyvárosokban is vannak parkok, ahol nem lehet labdázni.

Fotó: Pál Anna Viktória

Kezet foghatnak a pécsi városüzemeltetéssel

A múlt hétvégén Pécsen a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökét és több aktivistáját állították elő rendőrök azért, mert mint több más helyen az országban, a rossz állapotú, töredezett járda darabjait színesre festették, hogy feldobják a lehangoló látványt. Még bűnügyi helyszínelést is tartottak, a helyi városüzemeltető cég pedig nagy erőkkel vonult fel letakarítani a színes festéket, hogy ismét életunt szürkeségben pompázzon a szétrepedt beton, aminek felújítását nem tartotta ennyire fontosnak a város.

Fotó: Pál Anna Viktória

Kiröhögte a tiltakozó képviselőt az alpolgármester

Az Együtt színeiben politizáló Nagy Sándor Szentistványi István felszólalásán gúnyolódott, mely szerint a labdázást tiltó rendelettervezet a szabadságjogok korlátozása. Az alpolgármester a Facebookon a Monty Python egyik jelenetéhez hasonlította a független képviselő felszólalását.

vissza a címlapra

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.