Közélet
benzin(960x640).jpg (Array)

Útját állnák az üzemanyagárak indokolatlan emelésének

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 11. 08. 13:16

Módosítanák a módosítást.

Az MSZP az üzemanyagárak indokolatlan emelésének megakadályozásért nyújtott be törvényjavaslatot, miután a Fidesz úgy módosította a jövedéki adóról szóló törvényt, hogy októbertől automatikus adóemelés lépett életbe.

A szocialisták szerint ez indokolatlanul megnehezíti a családok, vállalkozások mindennapjait, elvonja még azt a minimális megtakarítást is, amit az alacsonyabb olajár az embereknél hagyna.

Előre megfontolt szándékkal

Az adóemelés ráadásul nyilvánvalóan előre kitervelt volt: a 2017. évi költségvetést ugyanis a Kormány 42,6 dolláros olajár mellett tervezte. Nem véletlen, hogy az Országgyűlésnek „felajánlott” 40 és 50 dolláros küszöbérték közül a kedvezőtlenebb, utóbbi került elfogadásra.

A kormányzati propaganda által hangoztatott „adócsökkentés költségvetése” szükségtelen adóemeléseket is hoz – véli az MSZP, emlékeztetve rá, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyilatkozatai alapján semmi sem fenyegeti az idei és a jövő évi hiánycélt.

Sőt, pont akkor növelnék meg az üzemanyagok adóját, amikor egyre világosabbá válik: egyes megyékben már munkaerőhiány van, ezért inkább támogatni kellene a dolgozói ingázást. Mindezt úgy, hogy növeljük a benzin és a dízel árát.

A drágább az olcsóbb

Az MSZP szerint teljesen értelmetlen, hogy a Fidesz adóemelése miatt 51 dolláros olajárnál olcsóbb az üzemanyag Magyarországon, mint 49 dollárosnál. A gazdaság szereplőinek ez nehezíti a kiadások, adókötelezettségek tervezhetőségét, kiszámíthatatlanabbá válik az üzleti környezet. Az MSZP törvényjavaslata megakadályozza az üzemanyagok indokolatlan áremelkedését, visszavonja a Fidesz adóemelését, biztosítja, hogy január 1-jétől csökkenjen az üzemanyagok adója, és így az embereknél maradhasson az alacsonyabb olajár okozta megtakarítás.

A mostani szabályok szerint, ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alá süllyed, a benzinnél az adó literenként 5, a gázolajé literenként 10 forinttal emelkedhet. Ha 50 dollár fölé emelkedik a világpiaci ár, az adómérték visszaáll a korábbi szintre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.