Közélet

Útját állnák az üzemanyagárak indokolatlan emelésének

benzin(960x640).jpg (Array)
benzin(960x640).jpg (Array)
Módosítanák a módosítást.

Az MSZP az üzemanyagárak indokolatlan emelésének megakadályozásért nyújtott be törvényjavaslatot, miután a Fidesz úgy módosította a jövedéki adóról szóló törvényt, hogy októbertől automatikus adóemelés lépett életbe.

A szocialisták szerint ez indokolatlanul megnehezíti a családok, vállalkozások mindennapjait, elvonja még azt a minimális megtakarítást is, amit az alacsonyabb olajár az embereknél hagyna.

Előre megfontolt szándékkal

Az adóemelés ráadásul nyilvánvalóan előre kitervelt volt: a 2017. évi költségvetést ugyanis a Kormány 42,6 dolláros olajár mellett tervezte. Nem véletlen, hogy az Országgyűlésnek „felajánlott” 40 és 50 dolláros küszöbérték közül a kedvezőtlenebb, utóbbi került elfogadásra.

A kormányzati propaganda által hangoztatott „adócsökkentés költségvetése” szükségtelen adóemeléseket is hoz – véli az MSZP, emlékeztetve rá, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyilatkozatai alapján semmi sem fenyegeti az idei és a jövő évi hiánycélt.

Sőt, pont akkor növelnék meg az üzemanyagok adóját, amikor egyre világosabbá válik: egyes megyékben már munkaerőhiány van, ezért inkább támogatni kellene a dolgozói ingázást. Mindezt úgy, hogy növeljük a benzin és a dízel árát.

A drágább az olcsóbb

Az MSZP szerint teljesen értelmetlen, hogy a Fidesz adóemelése miatt 51 dolláros olajárnál olcsóbb az üzemanyag Magyarországon, mint 49 dollárosnál. A gazdaság szereplőinek ez nehezíti a kiadások, adókötelezettségek tervezhetőségét, kiszámíthatatlanabbá válik az üzleti környezet. Az MSZP törvényjavaslata megakadályozza az üzemanyagok indokolatlan áremelkedését, visszavonja a Fidesz adóemelését, biztosítja, hogy január 1-jétől csökkenjen az üzemanyagok adója, és így az embereknél maradhasson az alacsonyabb olajár okozta megtakarítás.

A mostani szabályok szerint, ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alá süllyed, a benzinnél az adó literenként 5, a gázolajé literenként 10 forinttal emelkedhet. Ha 50 dollár fölé emelkedik a világpiaci ár, az adómérték visszaáll a korábbi szintre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik