Közélet

Pukli hivatalosan is felmondott

Lejárt a határidő - nem lesz intézményvezető 2017-től.

Pukli István pénteken elküldte levelét a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Budapest XIII-XIV. Tankerületi Igazgatóságára. Megerősítette, jövőre nem kívánja a Teleki Blanka Gimnáziumot vezetni.

Az igazgató levelében felidézte, milyen nehézségek közepette vette át az intézményt.

Volt lehetőségem arra, hogy megtudjam, milyen felelősséggel és kötelességgel jár munkáltatói jogkörrel rendelkezni, az elmúlt három évben pedig arra volt lehetőségem, hogy megtapasztaljam azt, milyen érzés e jogkörök nélkül ütközőbábunak lenni.

Gazdálkodás és munkáltatói feladatok nélkül ékelődött a KLIK és a nevelőtestület közé. Előbbi elvárta, hogy lenyomja a nevelőtestület torkán, hogy nincs pénz, hogy 20 %-kal emelkedik a munkaterhelés, elveszik a cafetériát, utóbbi pedig folyamatosan presszionálta a minimális munkakörülmények megteremtésért, hiszen az ő szemükben ő képviselte a fenntartót.

Sokszor hallottam ebben az időszakban, hogy nem normális, aki intézményvezetőnek áll, mégis úgy éreztem, hogy azokat a pedagógiai célkitűzéseket, amelyeket 2012-ben megfogalmaztam, pénz nélkül is el lehet érni. Hittem a nyugtató ígéreteknek: föláll a KLIK, és minden működőképes lesz, még egy kis türelem, és jobb lesz. Persze, hogy nem lett jobb.

A köznevelési törvény és az új Nemzeti alaptanterv új présbe helyezte, már nemcsak vertikálisan, hanem horizontálisan is szorítóba került: a magas tanulói óraszámok, a feltételek nélküli mindennapos testnevelés erőltetése, a fölösleges ismeretkupac stb. megalapozta, hogy a szülők és a diákok is erőteljes nyomást gyakoroljanak terheik csökkentése érdekében.

Pukli István ezt követően felsorolta, milyen sikereket értek el a gimnáziumban, mi minden valósult meg vezetői programjából, amihez gyakorlatilag kizsigerelték az iskolai alapítványt, hiszen mindent e szervezet fizetett a KLIK helyett, amit tudott. Közben a nevelőtestülettel is összekovácsolódott, hiszen többször kellett kiállnia kollégáiért az Oktatási Hivatal törvénytelen ellenőrzési kísérletei vagy a minősíthetetlen minősítők kapcsán.

Szerinte szent pillanat volt, amikor kiadták a gimnázium 16 pontos követeléslistáját. Mivel korábban azt mondta, ha nem változik érdemben a rendszer, nem folytatja intézményvezetői munkáját. Mérlegelt és erre jutott.

1.Az intézményvezető munkáltató jogkörei úgy változtak, hogy legalizálták a meglévő gyakorlatot. Javaslatot tenni eddig is volt lehetőségem. Nem ez a munkáltatói jogkör.

2.Tavasszal intézményi autonómiát szerettünk volna: nem lesz önállóan gazdálkodó az iskola.

3.A GDP 6 %-át követeltük az oktatásra. Lehet a számokkal bűvészkedni, de sajnos közel sincs ehhez.

4.A tanárok terhei egyáltalán nem csökkentek. Sőt a KLIK újabb jogszerűtlen lépést hajtott végre: az osztályfőnök kedvezménye, hogy megtarthatja az osztályfőnöki órát stb.

5.A diákok terhei nem csökkentek. Lehet, hogy 2019 után majd igen. Közben generációkat veszítünk el.

6.A mindennapos testnevelésnek nincsenek meg a feltételei továbbra sem.

7.A legfontosabb: a magyar oktatás nem versenyképes. A magyar oktatást az elmúlt 25 évben gallyra vágták. Hittem benne, hogy ez a kormányzat megjavítja. Nem tette, hanem új problémákat hozott be, amivel működésképtelenné is válik. Azzal, hogy megreformálják, és kijavítják a működésképtelenség okát, attól még nem lesz versenyképes. A magyar oktatást az alapjaitól kell újjáépíteni. Ebbe beleszólni intézményvezetőként nincs lehetőségem.

Hosszú hónapok mérlegelése után jutott arra, hogy olyan terepet keres, ahol érdemben bele tudok szólni az oktatás gyökeres átalakításába. Felmérte annak egészségkárosító hatását, hogy meghajolva, eszközök nélkül, biztos fenntartói bázis nélkül küszködne az iskola működésének minimális feltételeiért, úgy határozott, az egyenes utat választja.

A Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium intézményvezetői megbízását nem kívánom betölteni a 2017 és 2022 közötti időszakban. 2017. augusztus 1-jétől pedig nem kívánom pedagógusként sem folytatni a munkámat az intézményben.

Pukli István jelezte, a tanítás helyett minden eszközével küzdeni fog azért, hogy a magyar oktatást alapjaitól építsék újra, mert szerinte ez a jövő záloga.

Pukli István nem csak a gimnáziumot hagyja ott, korábban kilépett a Tanítanék Mozgalomból is. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik