Közélet

Szűkül a civil tér – Úgy állunk polgári szabadságjogokkal, mint Nigéria vagy Uganda

Térképen hasonlítja össze a polgári szabadságjogok globális alakulását a CIVICUS. Az 1993-ban alapított nemzetközi nonprofit szervezet feladata a civilszervezetek és a civil cselekvés erősítése. A CIVICUS 145 tagországot tömörít, székhelye a dél-afrikai Johannesburg, de irodákat tart fenn Genfben, Londonban és New Yorkban is.

A CIVICUS Monitoron naprakész információk alapján osztályozzák a civil társadalom szabadságjogainak állapotát. Mint írják, Magyarország a legutóbbi, Európába tartó menekülthullám kellős közepén volt, a magyar kormány ellentmondásosan reagált: kerítést telepítettek a déli határra, korlátozták a bevándorlást és a menedékkérők beutazását, ezzel párhuzamosan pedig csökkentek a polgári szabadságjogok is. A kormányzat fenyegető kijelentéseket tett, a civilszervezeteket alaptalan jogi procedúráknak tették ki.

Magyarország a korlátozott kategóriába esett, ahogyan például Nigéria, Uganda, Ukrajna vagy India. A legrosszabb, a polgári szabadságjogok alapján zárt kategóriába került Kuba, Líbia, Vietnam, Etiópia és Észak-Korea. A civilek helyzete Norvégiában, Svédországban, Finnországban, Németországban, Hollandiában és Belgiumban a legjobb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik