Közélet

Megszűnik az ügyvédek sikerdíja

Az IM közzétette a készülő ügyvédi törvény téziseit.

Megszűnik az ügyvédek sikerdíja, ugyanakkor lesz számukra minimális rezsióradíj és rendszeres, kötelező továbbképzés az új ügyvédi törvény Igazságügyi Minisztérium által napokban nyilvánosságra hozott tézisei szerint – írja a Népszava.

A szaktárca a minél szélesebb körű társadalmi, szakmai egyeztetés érdekében vitára bocsátotta a tervezett új szabályozás sarokpontjait, melyekre november 23-ig vár észrevételeket. A dokumentum szerint 2018-tól csak az a jogtanácsos láthat el bíróság előtti képviseletet, illetve ellenjegyezhet okiratokat, aki belép az ügyvédi kamarába.  A tervek szerint kibővül az ügyvédek tevékenységi köre: elláthatnak majd bizalmi vagyonkezelői, társasházi közös képviselői és biztosítási tanácsadói tevékenységet is.

Ugyanakkor a fogyasztó, az ügyfél védelmét szolgálja a téziseknek az a része, amely szerint az ügyvédi kamarának minőségbiztosítási rendszert kell kidolgoznia. A kötelező felelősségbiztosítás jelenlegi – nemzetközi összehasonlításban alacsonynak számító – 8 millió forintos alsó határát pedig 20-30 millióra emelnék több lépcsőben. Az új szabályokat 2018. január 1-jétől vezetnék be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik