Közélet

Honvédelmi ismeretek: egy nő oktatja Orbánt

Schmuck-Erzsebet(210x140).jpg (Array)
Schmuck-Erzsebet(210x140).jpg (Array)
A kormány már tárgyal arról, hogy önkéntes alapon szerveződő területvédelmi egységeket állítson fel.

Az LMP szerint immár a honvédelem is a kormányzati illúzió-kergetés, nagyotmondás terepe lett. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt frakcióvezetője úgy látja, a miniszterelnök szerint nem vehető komolyan a magyar haderő, ezért – egyfajta honvédelmi közmunka-programként – önkénteseken alapuló területvédelmi egységeket állítana fel, miközben a hazai tüzérség eszközei mára leginkább múzeumi értéket képviselnek.

A miniszterelnök azt szeretné, ha jövő januártól húszezer önkéntes katonát képezne ki a honvédség.

Orbán Viktor tervei szerint hazánk önkénteseken alapuló területvédelmi egységeket is fel fog állítani, amolyan honvédelmi közmunka-programként. A miniszterelnök gyakorlatilag azt állította, hogy az ország haderejét nem lehet komolyan venni.

Az LMP szerint viszont a kormány csak magát okolhatja a haderő szánalmas állapota miatt.

Míg egy évtizede hazánk még a GDP 1.24%-át költötte honvédelemre, a Fidesz-kormány jelenleg már csak a töredékét, 0.79%-át.

A jelenlegi tervek szerint csak 2022-ben érjük el a védelmi kiadások 2006-os szintjét, ezért a frakcióvezető szerint több kérdést is tisztázni kellene, hiszen mára gyakorlatilag valamennyi szárazföldi eszközünk teljesen leamortizálódott.

Milyen eszközökkel kellene felszerelni ezeket a területvédelmi századokat?  Van-e ennek a projektnek erőforrás-igény becslése?  Miből tervezik mindezt finanszírozni mind létrehozás, mind pedig fenntartás szintjén?

Az LMP szerint ráadásul az országot nem járásonként kell védeni, azt harcászati és hadműveleti megfontolások alapján kell szervezni.  Nem könnyű fegyverzetű, hétvégi állománnyal, hanem komoly tűzerővel, légi fedezettel.

Orbán Viktor a kvótanépszavazás előtt néhány nappal a Katolikus Rádióban beszélt a honvédség továbbfejlesztésének konkrét irányáról, egy gyakorlatilag a honvédséget kiegészítő, önkéntes hadtest tervéről, miután a riporteri kérdésre szokatlanul lesújtó képet festett a hadseregről. Azt mondta, hogy a szomszédaink komoly fegyverkezést folytatnak, de Magyarország a végén kullog a sornak.

Nem jó, hogy a sor végén kullogunk. Egy komoly országnak van saját hadserege, ami nem egy kipipálandó kötelező feladat, hanem egy komolyan vehető tényleges erő.

A kormányfő jelezte, hogy a sorkatonaság ötletét nem fogják felmelegíteni, mert arról “nagyon rosszak az emlékeink”, és nem is a kényszer felől közelítene, mert a magyaroknak ez nem megy, szerinte olyan területvédelmi egységeket, amelyek az önkénteseken alapulnak, fognak felállítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik