Közélet

A bíróság szerint közpénz a Puskás Akadémiának juttatott 11 milliárd, ki kell adni a szerződéseket

pancho aréna (pancho aréna, )
pancho aréna (pancho aréna, )

Tavaly fordult a bírósághoz Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, mitán a Puskás Akadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány nem válaszolt egy adatigénylésükre. Az érdekelte őket, hogy 2013 januárja és 2015. november 26-a között kapott tao-támogatásokat mire költötte a sportegyesület, kikérték a felhasználás során kötött szerződéseket is.

A Székesfehérvári Törvényszék augusztusban született elsőfokú ítéletében részben arra kötelezte az alapítványt, hogy adja ki a kért információkat.

Azért csak részben, mert a tavaly novemberben még épülő Makovecz-stílusú kazánházzal és a két pályával kapcsolatban csak akkor kell átadni az adatokat és a szerződéseket, ha az adatigénylés időpontjáig felhasználtak tao-támogatásokat. Az alapítvány fellebezhet.

A végzés indoklása szerint téves a Fidesz által gyakran hangoztatott érvelés, amely szerint azért titkos a tao-forrásokból befolyt összeg felhasználása, mert a sportkluboknak a vállalkozások adókedvezménye révén folyósított összegek nem kerülnek be az államkasszába.

Október 11-én szavazta meg az Országgyűlés az adótörvény módosításáról szóló javaslatot, így a tao-pénzek homályban maradnak.

(Magyar Narancs)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik