Élő Közélet

Lázár: Nincs szükség letelepedési kötvényre

Lázár János elmondta, mit miért tesz a kormány: szó volt itt október 23-ról, Paks II-ről, EU-ról, Rogán Antalról, sőt a kormányszóvivőt úgy kellett nyugtatgatni, neki ne essen az újságíróknak.

Sínektől az égig szállnak

Az említett vasúti fejlesztések persze 80 százalékban EU-forrásokból finanszírozódnak majd.

A hazai repülőterekről készült egy jelentős. Két vidéki, a debreceni és kecskeméti repülőteret fejlesztik. Az utóbbin polgári leszállópálya is létesül. Feriheggyel külön foglalkozik a kormány, főleg az összeköttetését a belvárossal. Ekkora idegenforgalomhoz nem megfelelő a közúti összeköttetés sem.

Kaszálhat az állam, örülhet a masiniszta

Megtárgyalták, a dűlőutak és a termőföldek közötti területek karbantartása kinek a felelőssége. Lázár szerint az államé, kaszálnia kell.

A kötöttpályás koncepció is elkészült, 1200 milliárd forint megy majd vasútfejlesztésre. Megújul a Budapest-Százhalombatta, a dél-balatoni és észak-balatoni, a Budapest-Hatvan vonal, új vasúti kocsik vásárlása is bekövetkezik, elővárosi vonalakat építenek, Szeged új hidat kap (nem Vásárhely felé, hanem Makó felé – óv Lázár az elfogultság gyanújától).

Rövid híreink, 2. rész

A stratégiai kabinet se ült a babérjain. Lesz honvédelmi sportszövetség. Módosítják a szőlészeti törvényt, a külképviseleti törvény, a versenykorlátozási törvény. Változik az építésügyi eljárás, csomó bővítésre pl. nem kell majd építési engedélyt kérni. Fejlesztik majd a katolikus és református egyházakat 150 milliárdért. Meghallgatták a Földet a Gazdáknak program zárójelentését, 30 ezer új földtulajdonos lett, 130 milliárdot hitelből, ugyanennyit zsebből fizettek. Az EDF-fel való perről is tárgyaltak. Módosítanak több törvényt, pl. a vízközlekedésit. Lesz turizmusfejlesztés: Sopron-Fertővidék és Balaton lesz a kiemelt (itt kiszólt, hogy sajnálja, a Pannon Lapok képviselője nincs itt. Hát, ugye a Mediaworks…), persze más vidékeket is fejlesztenek majd.

Rövid híreink következnek

Sorolta a gazdasági kabinet veretes eredményeit is:

  • 2000 fővel növelnék a honvédség létszámát,
  • közparkok állami tulajdonokba kerülhetnek,
  • új egységes szakértői intézet lesz a BM-en belül,
  • az első világháborús emlékműveket is felújítják,
  • a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal is megszűnik,
  • két új miniszteri biztost is kineveznek,
  • lezárult a Mezőhegyesi Ménesbirtok Kft. megvásárlása, ebből lesz a mintagazdaság (lesz kártalanítás is),
  • jóváhagyták a Nemzeti Kastély- és Várprogramot, 45 milliárd forintot szánnak rá.

Szélerőművek és földek

A szélerőművekről, a büntetőjogi kódex módosításáról és a földforgalmi törvényekről (és az unió aggályairól is) beszélt. A szélerőművekkel azért kell foglalkozni, mert Áder János visszadobta a párizsi klímacsúcsra hivatkozva azt. Lázár szerint pedig épp a szélkerekek környezetszennyezőek, mert túl nagyok, ingadozik a széljárás, sőt a németek is leállították az építést. Németországgal összehasonlítani a hazai szélerőműparkokat durva csúsztatás pedig. Mindenesetre még egyszer át akarja verni a kormány a parlamenten a törvényt.

Vesszen az adóbürokrácia!

Kormányunk a lánctartozás ellen is tenni fog, a közbeszerzési értékhatárokat is felülvizsgálják. Március óta zajlik a törvénymódosítás előkészítése. 80 társadalmi szervezettel egyeztettek, Közbeszerzési Kerekasztal alakult a főbb piaci szereplőkkel.

Az “adóbürokráciát” is csökkenteni fogja a kormány. Pipa.

A kata adózásának változása is terítéken van. Majdnem pipa.

A gazdasági szereplőkkel fog a kormány tárgyalni arról, hogy milyen lépésekre van szükség a gazdaságban (járulékcsökkentés, adócsökkentés stb.). Fontos, hogy ez értelmesen legyen kitárgyalva, a gazdasági miniszter egyeztet majd erről. Leendő pipa.

Nagy slágerek, kis Közgépek

Miután sokadszorra is beszélt az EU-támogatásokról és a kedvenc témájáról, az elsimított aszfaltügyről, rátért az új EU-s irányelvekre. Ezek szerint a beruházásoknál a környezetekre gyakorolt hatás is számít. “Nehéz, de konstruktív tárgyalásaim voltak” – mondta, hozzátéve, hogy ezek folytatódnak. A lehívásokban mindenesetre élen jár az ország.

Módosítják a közbeszerzési törvényt is. Egyszerűbb, gyorsabb és szigorúbb lesz az egész eljárás. Aki megszegi a szabályokat, azt 90 napra ki fogják zárni a közbeszerzésekből. “Úgy látom, jó néhány vállalkozásnak lesz problémája” – mondja, valószínűleg nem a kormányközeli oligarchák cégeire utalva. Az EU-nak se tetszett, hogy rendszeresen egy cég nyert a hazai pályázatokon, a Közgépet meg is nevezi.

Nem lesz letelepedési kötvény

Jelentette be Lázár. A kormány szerint, és szerinte is ez így helyes. A döntést függetlenül a Jobbik követelésétől hozták meg.

Alaptörvény

A jelenlegi szövegvariációk közül van alkalmas arra, hogy a Fideszen kívül három párt is elfogadja.

Visszautasítjuk a Jobbik követelését. Az alaptörvény módosítása nem pártkérdés, hanem mindannyiunk ügye. Ezt más ügyekkel összekötni kisstílűség, és semmiképp nem is lehet befolyása másra

– mondta Lázár és kérte a pártokat, támogassák az alaptörvény módosítását.

Pár szó Brüsszelről

A múlt heti EU-csúcson nem sikerült elérni, hogy levegyék a napirendről a kötelező kvótát, de kompromisszumot sikerült kötni.

Lázár szerint mióta a határainkat védjük, egész Európát védjük. Magyarország úgy tekint az intézkedésre, mint egyfajta szolidaritás.

Vissza kell térni ahhoz a felvetéshez, hogy politikai vagy gazdasági menekültek érkeznek a kontinensre. Magyarország szerint méltánytalan eljárás, hogy hónapok, évek telnek el, mire kiderül róluk, hogy illegális bevándorlók.

Olvasói sztorik