Közélet

Bőnyi gyilkosság: a Jobbik megfizeti a szélsőjobbos dörgölőzés árát

A múltat eltörölni nem lehet, nincs ez másképp a tavaly néppárti fordulatot vett Jobbik esetében sem. Bár Vona Gábor pártelnök a párttisztújításán igyekezett megtisztítani a szervezetet a szélsőségesebb nézeteket valló vezetőktől és teljesen világossá tette, hogy a szélsőjobbos eszméket valló szimpatizánsok rossz helyen kopogtatnak, úgy tűnik, a pártnak most meg kell fizetnie a korábban jó szolgálatot tett szélsőjobbos dörgölőzés árát.

A bőnyi rendőrgyilkossággal kapcsolatban több, a Fidesz által megszállt sajtóorgánum is összefüggésbe hozta a Jobbikot a Magyar Nemzeti Arcvonallal: először a TV2 Tények című műsora, majd később a Jobbik október 23-ai megemlékezéséről szóló, “túl gyorsan publikált”, majd kínossá vált tudósítása miatt kellemetlen helyzetbe került Origo kötötte össze a pártot a hungarista szervezettel. A kórus újabb szólamaként Kósa Lajos kormányszóvivő csütörtök reggel arról beszélt a Kossuth Rádióban: ki kell vizsgálni, hogy a bőnyi rendőrgyilkos szervezete kötődik-e párthoz, tudomásuk szerint a Jobbik több képviselője is kapcsolatot tart olyan szervezetekkel, mint a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA).

[central_CentralTagComponentWidget title=”Bőnyi lövöldözés” item_limit=”3″ show_image=”true” tag_select=”-1″ tag_id=”158012″ category_id=”” fontsize_title=”0″]

“Mi leszünk a gyilkosok”

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján leginkább a Terrorelhárító Központ és a Belügyminisztérium felelősségét firtatta a tragédiával összefüggésben, a pártot a MNA-val összekötő felvetésekre (az újságírói kérdéseket egyébként kivágták a sajtótájékoztató felvételéből) igyekezett bagatell válaszokat adni. Szavai szerint

a Magyar Nemzeti Arcvonalnak az égegyadta világon nem volt köze soha sem a Jobbikhoz, sem a Jobbik tagjaihoz. Leírhatnak a Habony Árpád érdekeltségi körébe tartozó kormányzati, közpénzekből működő portálok bármit, mindennap hazudnak. Mondom: mi leszünk a gyilkosok. Majd a bíróság előtt megvédik az álláspontjukat.

Ha pártnak nincs is köze az MNA-hoz és jelenleg egyik tagjuk sem kötődik a hungarista szervezethez, az tagadhatatlan, hogy például a Betyársereg-alapító Tyirityán Zsoltot, aki Vona Gábort egy Index-interjúban a barátjának nevezte, a hungarista szervezet honlapján megjelent cikkben MNA-tagként említik.

tyirityan

A Jobbikhoz korábban számos szállal kötődő Betyársereg pedig előszeretettel vett részt megemlékezéseken a hungarista szervezettel, “érdeklődési körük”, szubkultúrájuk összeköti őket. A Betyársereg és a Jobbik 2009-ben kötött együttműködési megállapodást, kapcsolatukat egy ütés pecsételte meg látszólag: 2011-ben Tyirityán Zsolt akkora erővel ütötte meg Novák Előd arcát, hogy lerepült a szemüvege és belülről felrepedt a szája. Novák azt nehezményezte, hogy a Betyárseregben erénnyé próbálták tenni a börtönviseltséget, egyes hírek szerint pedig Tyirityánt börtöntölteléknek nevezte. A verekedést követően a Jobbik felszólította tagjait, hogy hagyják ott a Betyársereget. Hogy a szakítás nem volt végleges és komoly, az világos.

A Betyársereg közvetlenül sohasem jutott pénzhez a Jobbiktól, ám a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Szervezet 2011 és 2015 között  több mint 38 millió forinthoz jutott a Jobbik akkori pártalapítványától, a Gyarapodó Magyarországért Alapítványtól – ezt tavaly az Átlátszó nem kis nehézségek után tudta meg, miután megkapták a titkolózó szervezet polgárjogi szerződéseit. A Hatvannégy Vármegye alapítója az ásotthalmi polgármester, Toroczkai László, aki a Betyársereg létrehozásánál is bábáskodott. A vármegyések honlapján a Betyársereg a partnerek között szerepel, ezen a videón pedig az látható, ahogyan Tyirityán és Torockai tavaly együtt koszorúzzák meg Rózsa Sándor sírját.

Forrás: hvim.hu

Az Átlátszó 2014-ben a Betyárseregről írt feltáró cikket. Eszertint a szervezet egy vecsési hagyományőrző egyesület fügefalevele mögött szervezkedik. A Városi Nemzeti Szövetség Egyesület aktivistája, Szabó Attila pedig a Jobbik színeiben volt önkormányzati képviselő Vecsésen, ahol a Betyársereg 2014 januárjában „seregszemlét” is rendezett egy önkormányzati tulajdonú ingatlanon. Szabót mint a vecsési Jobbik és a Magyar Gárda vezéralakját jellemezték.

A Jobbikot nem véletlenül emlegetik a MNA-hoz hasonló szervezetekkel összefüggésben,

szárnyaik alatt sokáig ott volt a feloszlatott rasszista-militáris Magyar Gárda is. Köztudomású, hogy a mára mérsékeltebbnek tűnő, cukiságkampánnyal dübörgő pártot a szélsőséges eszméket valló szervezetekkel való kokettálás és a szélsőjobbnak szóló – mára nyilván vállalhatatlan – kiszólások, kikacsintások duzzasztották akkorára, hogy saját parlamenti frakciót tudtak alapítani.

És nem is volt olyan régen, amikor

  • Gyöngyösi Márton a zsidók listázását javasolta a parlamentben
  • Baráth Zsolt a tiszaeszlári vérvád emlegetésével csempészett antiszemita nézeteket az Országházba
  • Vona Gábor méreteset cigányozott Miskolcon és azt mondta: ha a rossz emberek között sok a cigány, akkor arról a Jobbik nem tehet.

“Kósa Lajos ostobaságokat beszél”

Kérdéseinkre a Jobbik gyakorlatilag elismételte a sajtótájékoztatón elhangzottakat.

Kósa Lajos ostobaságokat beszél, nem tagja, szimpatizánsa vagy támogatója sem a Magyar Nemzeti Arcvonal sem az MNA 1989 nevű szervezeteknek a Jobbik egyetlen politikusa sem. A Jobbik sem hivatalos, sem nem hivatalos kapcsolatban nem áll ezekkel a szervezetekkel. Sőt, Győrkös és az MNA elmúlt évekbeli nyilatkozatai kimondottan ellenségesek a Jobbikkal szemben

-írták. Firtattuk a pártalapítvány (a tavalyi fordulat után a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány helyett a Jobbik Magyarországért Alapítvány tölti be ezt a funkciót) ügyeit is, kérdésünkre, miszerint az alapítvány juttatott-e az utóbbi években támogatást katonai jellegű tevékenységet is végző, illetve a szélsőjobbhoz sorolt szervezeteknek, illetve olyan személyeknek, akik ilyen szervezetekhez köthetőek, azt a választ adták, hogy

Nem támogatunk ilyen szervezeteket, személyeket.

A kormányközeli média oldaláról az eddigiekhez hasonló akciókra számítanak:
Számítunk arra, hogy ezek az oldalak, televíziók és újságok továbbra is gyártanak izzadságszagú lejárató írásokat.

Ebben igazuk lehet. A Fidesz pontosan tudja, hogy akárhogyan is próbálja lerázni magáról a vállalhatatlan múltat a középre igyekvő Jobbik, törekvésüket könnyű megakasztani a nem is olyan régi, kínos ügyekkel. Vona Gábor nagy árat fizet a múltért, nem véletlenül emlegették az egész országot letaglózó bőnyi rendőrgyilkossággal egy mondatban a pártot. Nagy eséllyel tehát a Fidesz-közeli média nem fog leszállni a témáról, nehogy bárki is elfelejtse, honnan és hogyan is indult a Jobbik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik