Közélet

Már a társadalom jelenti a valódi hátrányt a fogyatékossággal élők számára Magyarországon

kerekesszek(430x286)(1).jpg (kerekesszék, )
kerekesszek(430x286)(1).jpg (kerekesszék, )

Magyarországon a fogyatékossággal élő emberek számára ma már nem is saját fogyatékosságuk jelenti a valódi hátrányt, hanem az a társadalom, amiben élniük kell – mondta a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke a Népszavának.

A MEOSZ-hoz több panasz érkezett az elmúlt időszakban, hogy a sok esetben frissen felújított vasútállomásokon sem működnek a peronliftek: a békéscsabai állomást 35 milliárd forintért újították fel, de sokáig nem lehet használni a liftet, mert a MÁV nem rendelte meg a javítását. A probléma egyébként nem egyedi.

A MEOSZ elnöke, Kovács Ágnes a lap keddi számában kifejtette: az utóbbi években elmaradtak a korábbi pozitív irányú, a közszolgáltatások akadálymentesítésére vonatkozó törekvések, vannak olyan területek, ahol visszalépések történtek, mint például a közösségi közlekedésben.

A MEOSZ elnöke egyebek mellett problémaként említette, hogy a fejlesztésekre szánt uniós források felhasználása nem elég következetes, sokszor szakmaiatlan is.

A helyzetet nehezíti, hogy Magyarország hiába dolgozta ki és fogadta el 1998-ban saját esélyegyenlőségi törvényét, 2007-ben pedig ratifikálta az ENSZ fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményét, a mai napig nem történt meg a szükséges jogharmonizáció az uniós és a hazai szabályozások között, az ENSZ-egyezményt pedig Kovács Ágnes szerint “mindenki úgy értelmezi, ahogy az neki kényelmes”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik