Közélet
Városkép - Budapest - Az Egyetem tér

A minimálbér két és félszeresét is megkereshetik a HÖK-ösök

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 10. 25. 14:25

Mert szerintük alkalmazkodniuk kell a piaci versenyhez.

Havi 180 ezer forintos juttatást is kaphatnak az Eötvös Loránd Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzatának tisztviselői – írja az atv.hu. Ez a hallgatói normatíva másfélszerese, de az eredeti tervek szerint még ennél is több juttatást, a normatíva 200 százalékát szavazta volna meg az elnökség felső korlátnak.

A testület elnöke, Sujtó Attila részben azzal indokolta ezt, hogy „a hallgatói önkormányzatnak is alkalmazkodnia kell a piaci versenyhez”. Ugyanakkor a HÖK-ök azért jöttek létre, hogy a felsőoktatásban tanulóknak legyen saját maguk által ellátott érdekképviseletük. Sujtó azt mondta,

„csupán egy lehetőséget nyitottak meg”, ami nem jelenti automatikusan azt, hogy mindenki a maximális összeget kapja.

Vannak olyan HÖK-ösök is, akik ellenezték, hogy 78 ezer forintos minimálbér mellett a hallgatók ilyen fizetéseket ítélnek meg maguknak. Az atv.hu arra is emlékeztet, hogy a legjobb tudományos és tanulmányi eredményt elérő hallgatók havonta 34 ezer forint köztársasági ösztöndíjban részesülhetnek.

Mivel a hallgatói önkormányzatok tisztviselői elvileg nem kapnak fizetést a munkájukért, a pénzt „közéleti ösztöndíjként” utalják nekik az intézményi ösztöndíjkeretből. Mivel a keret összege nem változik, amennyivel többet kapnak a HÖK-ösök, annyival kevesebb marad a többi hallgatónak.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Elődeink több fajjal is szexeltek

Kommentek

American thrash metal band Slayer performs onstage, mid 1980s. Pictured are guitarists Jeff Hanneman (1964 - 2013) (left) and Kerry King. (Photo by Tony Mottram/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.