Közélet

Nem kéne jampizni az utakon, ha ködös az idő! Sokan mégis elveszítik a fejüket

A ködös időszakokban általában többszörösére nő a balesetveszély. A rendőrség most elmagyarázza, mire kell odafigyelni.

A meteorológiai előjelzések alapján az elkövetkezendő időszakban fokozottan kell számolnunk ködös útszakaszokkal, a rendőrség most azt próbálja elmagyarázni, hogy mire is kellene odafigyelni.

A köd jelentősen akadályozza, szélsőséges esetben akár el is lehetetleníti a közúti közlekedést, és nem csak a láthatóságot korlátozza, hanem egyéb veszélyeket is rejt. A köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan, és a járművezető nem tudhatja milyen akadályok, veszélyforrások jelennek meg előtte.

A ködös időszakokban általában többszörösére nő a balesetveszély. A legfontosabb, hogy ködös útszakaszokon óvakodjunk a túl nagy sebességtől. A megengedett sebességhatárt soha ne lépjük túl, gyakran még a megengedett sebesség felső határa is eltúlzott lehet.

A lassabb haladás mellett legfontosabb a követési távolság növelése. Nehéz megbecsülni a biztonságos követési távolságot köd esetén, ezért tartsunk az előttünk haladótól olyan távolságot, hogy járművünkkel annak hirtelen fékezése esetén is meg tudjunk állni.

Köd esetén tartózkodjunk az előzéstől! Vegyük fel a sorban haladók tempóját, megfelelő követési távolságot tartva.

A köd olykor foltok formájában képződik, s az egyik ködfolt követheti a másikat. Általános magatartás, hogy az egyik ködfoltból kihaladva, a láthatósági feltételek hirtelen javulása esetén a járművezetők gyorsítanak, s a korábbiakhoz képest jelentősen nagyobb sebességgel haladnak. Ez különösen veszélyes lehet akkor, ha egy másik ködfoltba érkezünk, mert a látótávolság hirtelen lecsökken, így nem tudhatjuk, milyen veszélyekkel, kockázatokkal kell számolnunk.

A ködös időben történő vezetés nagyon fárasztó, ezért idővel a reakcióképességünk jelentősen csökken. A feszült figyelem miatt az emberi szem is elfárad, ezért nagyon fontos, hogy hosszabb utaknál tartsunk gyakrabban pihenőt.

Haladásunk során figyeljünk az úttesten gyalogos, kerékpáros, vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére, amelyek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik. Ha pedig kiszállunk a járműből, lakott területen kívüli útszakaszokon mindig vegyük fel a fényvisszaverő mellényt, mely észlelhetőségünket, s ezzel biztonságunkat sokszorosára növeli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik