Közélet

Libération: „taplógombaállam” épül Lengyelországban és Magyarországon

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 10. 21. 14:30

A francia lap publicisztikája rámutat, hogy az „illiberális kormányzás” a liberális-demokratikus európai modell erőforrásaira épül.

Véleménycikket közölt a francia Libération a teljes abortusztilalomra vonatkozó lengyel kormányzati törekvés és a 2011-es magyar abortuszellenes plakátkampány kapcsán.

A lap publicistája szerint Lengyelország és Magyarország az elmúlt években olyan intézményi változásokon ment keresztül, amelyek a liberális államból az „illiberális demokráciába” vezetnek. Azt írta: Orbán Viktor magyar és Beata Szydlo lengyel kormányfő rendszere olyan újfajta kormányzási formát képvisel, amelynek gyökerei a globalizmus és neoliberalizmus kudarcából erednek, amelyek az erősek számára gyenge államot, a gyengék számára erős államot teremtettek.

A cikk szerint ez a rendszer „taplógombaállam”, a lényege, hogy a kormányok a fából táplálkozó és azt elpusztító parazita gomba módjára felélik liberális elődeik erőforrásait, és azoktól alapjaiban függő társadalmi struktúrát hoznak létre.

Ez a rendszer saját céljaira használja fel a liberális-demokratikus európai modell finanszírozási forrásait, mechanizmusait és intézményeit.

Példaként hozta erre a szerző a 2011-es magyarországi abortuszellenes plakátkampányt, amelyet a „munka és magánélet egyensúlyát” hirdető kormányprogram égisze alatt folytattak, és ezen a címen az Európai Unió társadalmi-innovációs programjából finanszíroztak. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.