Közélet

Libération: „taplógombaállam” épül Lengyelországban és Magyarországon

A francia lap publicisztikája rámutat, hogy az „illiberális kormányzás” a liberális-demokratikus európai modell erőforrásaira épül.

Véleménycikket közölt a francia Libération a teljes abortusztilalomra vonatkozó lengyel kormányzati törekvés és a 2011-es magyar abortuszellenes plakátkampány kapcsán.

A lap publicistája szerint Lengyelország és Magyarország az elmúlt években olyan intézményi változásokon ment keresztül, amelyek a liberális államból az „illiberális demokráciába” vezetnek. Azt írta: Orbán Viktor magyar és Beata Szydlo lengyel kormányfő rendszere olyan újfajta kormányzási formát képvisel, amelynek gyökerei a globalizmus és neoliberalizmus kudarcából erednek, amelyek az erősek számára gyenge államot, a gyengék számára erős államot teremtettek.

A cikk szerint ez a rendszer „taplógombaállam”, a lényege, hogy a kormányok a fából táplálkozó és azt elpusztító parazita gomba módjára felélik liberális elődeik erőforrásait, és azoktól alapjaiban függő társadalmi struktúrát hoznak létre.

Ez a rendszer saját céljaira használja fel a liberális-demokratikus európai modell finanszírozási forrásait, mechanizmusait és intézményeit.

Példaként hozta erre a szerző a 2011-es magyarországi abortuszellenes plakátkampányt, amelyet a „munka és magánélet egyensúlyát” hirdető kormányprogram égisze alatt folytattak, és ezen a címen az Európai Unió társadalmi-innovációs programjából finanszíroztak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik