Közélet

Ez az október 23-a nem ad majd új lendületet az ellenzéknek

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 10. 19. 08:28

Négy éve jelent meg Bajnai a színen, komoly válságban volt a Fidesz.

A Policy Agenda az idei október 23-a előtt megvizsgálta, ki hogyan állt négy évvel ezelőtt. Akkor egy meggyengült Fidesz várta az ünnepet. A 2010-es választásokon 2,7 millió szavazója volt, amely 2012-es közvélemény-kutatások szerint (az év első tíz hónapjának adatait átlagoltuk az összes intézet mérése alapján) 1,9 millió szavazóra csökkent.)

Négy éve az ellenzéki oldal nemcsak kétpólusúvá vált tartósan (Jobbik és a baloldali-liberális pártok), hanem a balszárny tovább töredezett. Ez október 23-a előtt lényegében az MSZP-t és a Demokratikus Koalíciót jelentette, akik a kutatások alapján a teljes lakosság körében 1,2 millió szavazóval rendelkeztek. Ez valamelyest előrelépés volt 2010-hez képest (1 millió alatt voksoltak az MSZP listájára), de nem volt reális a választások ilyen formán történő megnyerése.

Ezt oldotta volna meg Bajnai akkori megjelenése, ami 2012. október 23-án bontott zászlót, a Haza és Haladás egyesület, a Milla (Egymillióan a magyar sajtószabadságért mozgalom) és a Szolidaritás összefogásából jött létre. Céljuk a magukat demokratikus ellenzéknek nevező erők összefogása lett volna.

2016-ra minden megváltozott.

A mostani adatok azt mutatják (idei év összes közvélemény-kutatásának átlaga alapján), hogy kb. 2,3 millió szavazó lehet a kormányoldalon. Természetesen választási szituációban ez a szám valamelyest változhat, hiszen nem minden pártpreferenciával rendelkező megy el szavazni, és a bizonytalanok/rejtőzködők között is lehet olyan, aki a Fideszt választaná. Ez továbbra is jóval kevesebb, mint 2010-ben volt, de valamelyest nagyobb, mint két éve a választásokon.

Az ellenzék vezető ereje a Jobbik, 12 százalékos átlagtámogatottsággal és nagyjából 1 millió szavazóval, utánuk az MSZP 10 százalékkal, DK 4,7, Együtt 1,3, PM 0,4.

A Policy Agenda megjegyzi, négy évvel ezelőtt a baloldali/balliberális pártok számára október 23. egy új lendületet jelentett, a Fidesz tanácstalan volt.

„2016. október 23-a most nem tátható, hogy új lendületet adna az ellenzék számára. Érezhetően nincsen kész az a technológiai és politikai modell, amivel ráfordulnak a 2018-as választásokra. Ennek a modellnek az alapkérdése, hogy „anti-Orbán” szavazás lesz, azaz a választókkal elfogadtatják, egy cél van: Orbán Viktor és a Fidesz leváltása.”

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.