Közélet

Hiányzó macskaszem, elengedett kormány miatt bírságolták a romákat Szegeden

A Délmagyar cikke szerint a szegedi Cserepesi soron élő romák arra panaszkodnak, hogy kisebb kihágások – hiányzó macskaszem vagy elengedett kormány – miatt is gyakran bírságolják meg őket a rendőrök. A helyi roma vezető, Nagy Mihály szerint hátrányosan megkülönböztetik őket a szigorú büntetésekkel. A roma önkormányzat vezetője állítja: többször felkereste a városi rendőrkapitányt, aki azt javasolta, hogy amennyiben jogtalannak érzik a helyszíni bírságot, az érintettek jelezzék ezt a helyszínen, azonban a Cserepesi soron élők attól tartanak, hogy ellenkezésükkel csak még nagyobb bajba sodorják  magukat.

A büntetést közmunkával is kiválthatnák, ám ott nem fogadják őket, így a halmozódó adósságok miatt börtönbe kell vonulniuk.

Egy férfi arra panaszkodott a rendőrség hétfői fogadóóráján, hogy fiát azért bírságolták meg, mert elengedte a bicikli kormányát, a 20 ezer forintot a Szegedi Fegyház és Börtönben kellene leülnie.

Elismerték a szabálytalanságot

A fogadóórán a roma vezető nem mondta ki, hogy a szegedi rendőrök rasszisták lennének, de hangsúlyozta, hogy túl sokszor bírságolják meg a Cserepes sori lakókat. Zélity László, a Szegedi Rendőrkapitányság parancsnoka ezt visszautasította és megismételte, amit korábban Nagy Mihálynak többször elmondott: amennyiben aláírták a bírságról a helyszínen kiállított papírokat, azzal elismerték a szabálytalanságot.

Hozzátette: a rendőrök oda mennek, ahol gyakrabban fordulnak elő bűncselekmények, nincs szó arról, hogy a közlekedési szabálysértések miatt kiemelt figyelmet fordítanának a Cserepes sori telepre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik