Közélet

Pappa pia: Vajna Timea pénzéről kérdezték Orbánt

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 10. 06. 11:31

Egy politikai kaszkadőr válaszolt.

Mennyi pénz jár a családtagok cégeinek a milliárdos költségvetésből?

Ezzel a címmel nyújtott be kérdést a kormányfőhöz Dúró Dóra. A kulturális bizottság jobbikos elnöke arra kérte Orbán Viktort, hozza nyilvánosságra a Pappa pia című film teljes költségvetését, ha már egyszer több mint egymilliárd forint közpénzzel támogatják.

1 013 590 287 forint

A Magyar Nemzeti Filmalap a zenés filmet ennyi pénzzel támogatta. Dúró Dóra emlékeztetett rá, hogy a Pappa pia castingját a Filmalap pénzét kezelő Andy Vajna kormánybiztos feleségének, Vajna Tímeának a cége intézte, de nem tudni, mennyiért.

A sajtó érdeklődésére sem a Filmalap, sem pedig Vajna Tímea cége nem volt hajlandó információkkal szolgálni.

Dúró Dóra közérdekű adatigényléssel fordult a Nemzeti Filmalaphoz, a kormányfőt pedig arra kérte, bocsássa rendelkezésére az alábbi dokumentumokat:

1. A film elfogadott költségvétése

2. Gyártási terve

3. Részletes költségelszámolás

Orbán kaszkadőre Rétvári

Orbán Viktor helyett — Balog miniszter megbízásából — Rétvári Bence adott semmitmondó választ. Az államtitkár jelezte, hogy a kormánynak semmi köze nem lehet a Pappa piához, sem úgy általában a filmek támogatásához. A törvény alapján ugyanis a Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság

végzi a mozgóképszakmai célokra előirányzott források elosztását,

abba meg a szaktárcának nincs beleszólása.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) feladata „a rövidfilmek támogatása, a filmterjesztés (mozi-üzemeltetés és filmforgalmazás), a filmszakmai szervezetek, rendezvények, a képzés és kutatás, a filmarchiválás, felújítás és digitalizálás, valamint a filmszakmai kiadványok támogatása.

A szaktárca a Filmalap felett nem gyakorol tulajdonosi jogokat – írta az államtitkár, aki szerint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szerint az EMMI nem adatkezelő, így a Pappa Pia című filmmel kapcsolatos adatok sincsenek a birtokában.

Dúró Dóra korábban jelezte, egy kormánybiztos nem lehet “pénzügyi kaszkadőr”, ezért pártja törvénymódosító javaslatot nyújt be azért, hogy a jövőben a kormánybiztosok és családtagjaik is hozzák nyilvánosságra vagyonnyilatkozatukat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Kommentek

MCALLEN, TX - JUNE 22: Dozens of women and their children, many fleeing poverty and violence in Honduras, Guatamala and El Salvador, arrive at a bus station following release from Customs and Border Protection on June 22, 2018 in McAllen, Texas. Once families and individuals are released and given a court hearing date they are brought to the Catholic Charities Humanitarian Respite Center to rest, clean up, enjoy a meal and to get guidance to their next destination. Before President Donald Trump signed an executive order Wednesday that halts the practice of separating families who are seeking asylum, over 2,300 immigrant children had been separated from their parents in the zero-tolerance policy for border crossers.   Spencer Platt/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.