Közélet

Pappa pia: Vajna Timea pénzéről kérdezték Orbánt

Egy politikai kaszkadőr válaszolt.

Mennyi pénz jár a családtagok cégeinek a milliárdos költségvetésből?

Ezzel a címmel nyújtott be kérdést a kormányfőhöz Dúró Dóra. A kulturális bizottság jobbikos elnöke arra kérte Orbán Viktort, hozza nyilvánosságra a Pappa pia című film teljes költségvetését, ha már egyszer több mint egymilliárd forint közpénzzel támogatják.

1 013 590 287 forint

A Magyar Nemzeti Filmalap a zenés filmet ennyi pénzzel támogatta. Dúró Dóra emlékeztetett rá, hogy a Pappa pia castingját a Filmalap pénzét kezelő Andy Vajna kormánybiztos feleségének, Vajna Tímeának a cége intézte, de nem tudni, mennyiért.

A sajtó érdeklődésére sem a Filmalap, sem pedig Vajna Tímea cége nem volt hajlandó információkkal szolgálni.

Dúró Dóra közérdekű adatigényléssel fordult a Nemzeti Filmalaphoz, a kormányfőt pedig arra kérte, bocsássa rendelkezésére az alábbi dokumentumokat:

1. A film elfogadott költségvétése

2. Gyártási terve

3. Részletes költségelszámolás

Orbán kaszkadőre Rétvári

Orbán Viktor helyett — Balog miniszter megbízásából — Rétvári Bence adott semmitmondó választ. Az államtitkár jelezte, hogy a kormánynak semmi köze nem lehet a Pappa piához, sem úgy általában a filmek támogatásához. A törvény alapján ugyanis a Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság

végzi a mozgóképszakmai célokra előirányzott források elosztását,

abba meg a szaktárcának nincs beleszólása.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) feladata „a rövidfilmek támogatása, a filmterjesztés (mozi-üzemeltetés és filmforgalmazás), a filmszakmai szervezetek, rendezvények, a képzés és kutatás, a filmarchiválás, felújítás és digitalizálás, valamint a filmszakmai kiadványok támogatása.

A szaktárca a Filmalap felett nem gyakorol tulajdonosi jogokat – írta az államtitkár, aki szerint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szerint az EMMI nem adatkezelő, így a Pappa Pia című filmmel kapcsolatos adatok sincsenek a birtokában.

Dúró Dóra korábban jelezte, egy kormánybiztos nem lehet “pénzügyi kaszkadőr”, ezért pártja törvénymódosító javaslatot nyújt be azért, hogy a jövőben a kormánybiztosok és családtagjaik is hozzák nyilvánosságra vagyonnyilatkozatukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik