Közélet

Két nappal a népszavazás előtt a TEK újra megtalálta a terroristákat

A hosszú sor a kamerákat és mikrofonokat szorongató emberekkel a röntgenkapu előtt is bizonyíték volt arra, hogy az egész magyar sajtó kíváncsi arra, amikor a TEK tart sajtótájékoztatót. Pláne, ha az a francia és belga terrortámadásokkal van kapcsolatban.

A párizsi és brüsszeli tömeggyilkosok magyarországi tartózkodása

– ez volt a tárgya a pénteki tájékoztatónak, ahol egy terrorelhárító alezredes félórás előadásban magyarázta, hogyan használták a menekültek balkáni útvonalát a Bataclan, vagy épp a brüsszeli reptér későbbi merénylői.

E szerint 14 terrorista utazott át Magyarországon 2015 nyarán-őszén, akiknek közük volt a 2015. november 13-án Párizsban, illetve a 2016. március 22-én Brüsszelben elkövetett terrorcselekményekhez – jelentette Majoros Csaba, a TEK Felderítési Igazgatóságának alezredese. Megtudtuk, hogy a terroristák néhány napot töltöttek az országban, a TEK adatai szerint ugyanakkor az Iszlám Államnak Magyarországra telepített kiterjedt hálózata nem volt.

_MG_1022

Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese kapcsolódva alezredesének előadásához, közölte: a Rakkában kiképzett terroristák jellemzően 2-3 fős csoportokban érkeztek, s jól látható, hogy a déli kerítés felállításával és a migránshullám elterelésével a terroristák mozgása is a horvát-szlovén útvonalra terelődött át.

Mindezzel az a baj, hogy ezeknek az információknak a zömét eddig is lehetett tudni.

A TEK egyes esetekhez kapcsolódó korábbi tájékoztatásaiból, vagy más belügyi szerveknek az információiból, esetleg külföldi szolgálatok sajtójelentéseiből – mindezek az esetek már korábban is megjelentek a sajtóban. Csak a TEK – egészen eddig – nem fűzte össze egy sajtótájékoztató keretében a tavaly december óta tartó nyomozásukat ennyire részletesen. Több, a helyszínen lévő újságíróban is felmerült a kérdés, vajon véletlen-e, hogy épp két nappal a népszavazás előtt ad tájékoztatást a Terrorelhárító Központ, amely épp a menekültek/migránsok/bevándorlók ügyével foglalkozik. A szervezet válaszát Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese mondja el:

Olvasói sztorik