Közélet

Reagált a Helsinki Bizottság: “A népszavazás intézményét nem mi csúfoljuk meg, hanem a kormány”

24.hu
24.hu

2016. 09. 28. 14:32

Mészáros István László kedden a Vigyázó Blogon jelentette be, hogy kilép a Magyar Helsinki Bizottságból. A korábbi SZDSZ-es politikus a 90-es évek elejétől vett részt a jogvédő szervezet munkájában, az Országgyűlés Emberi Jogi Bizottságának alelnöke volt 1990 és 1998 között. Döntését posztja szerint azért hozta meg, mert a Helsinki Bizottság a kvótanépszavazás “meghekkelésére” bíztatja az embereket. Mint írta:

Megdöbbentő, hogy egy eredetileg a demokrácia értékei és az állampolgárok jogai mellett elkötelezett szervezet (amelyik anno úttörő szerepet vitt az emberi jogvédelem ethoszának meghonosításában) mára odáig jutott, hogy most a demokrácia egyik legfontosabb intézménye, a népszavazás ellen kampányol.

Blogposztjában egyértelműen leszögezi, hogy vasárnap nemmel fog szavazni. Hozzáteszi:

Végzetes szereptévesztés, hogy egy elvileg független, civil jogvédő szervezet ezzel a kampánnyal a pártpolitika mezejére lépett. Innét már senki le nem mossa róla, hogy ténylegesen egy jól körülhatárolható politikai tábor szekerét tolja.

A Magyar Helsinki Bizottság honlapján a szervezet társelnökei, Pardavi Márta és Kádár András Kristóf reagáltak Mészáros István László kilépésére. Mint írják,

a Helsinki Bizottság továbbra is a demokrácia értékei és az állampolgárok jogai mellett elkötelezett szervezet. A népszavazás intézményét nem mi csúfoljuk meg, hanem a kormány, amikor egy olyan kérdésben tart referendumot, amelynek „jogi szempontból […] nincs jelentősége, mert semmi olyat nem eredményez, amit az Országgyűlés népszavazás nélkül ne tudna megtenni”. Az idézet nem valamelyik blogbejegyzésünkből származik, hanem egykori tagtársunktól, a hozzád hasonlóan „nem”-párti Hack Pétertől.

A társelnökök levele szerint egyetlen párt szekerét sem tolják,

Az emberi jogok ügye szükségszerűen politikai kérdés is egyben.

Kőszeg Ferenc alapító pedig leszögezi: Magyar Helsinki Bizottság mindig elkerülte, hogy álláspontját pártérdekeknek rendelje alá. A teljes leveleket itt olvashatja el.

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungarian director István Szabó at the German Directors Award Metropolis ceremony at the University of Television and Film in Munich, Germany, 09 November 2014. Szabó is receiving an award for his life's work. This is the 4th time the prize, which comes with a 50,000 EUR endowment is awarded. Photo: TOBIAS HASE/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.