Közélet

Matolcsy szerelme is nemzetbiztonsági kérdés

Az MNB-elnök rendelkezik érvényes biztonsági szakvéleménnyel.

Az Index próbálta kideríteni, bevallotta-e átvilágításakor Matolcsy György a szerelmét. Utolsó, 2015-ös vagyonnyilatkozatában ugyanis még feleségét közös háztartásban élő házastársként tüntette fel. A portál kérdésére, ez akkor valóban így volt-e, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt válaszolta, hogy

Matolcsy György vagyonnyilatkozatában közölt adatok minden esetben megfelelnek a valóságnak.

Ugyanakkor az MNB elnöke rendszeresen átesik nemzetbiztonsági ellenőrzésen. Egy kérdőívet is ki kell töltenie, amely részletes beszámolót kér arról, hogy – a hivatalos megfogalmazás szerint – van-e házasságon vagy élettársi közösségen kívüli partnerkapcsolata.

Meg kell adnia partnere személyes adatait, és a kérdőívet a vele egy háztartásban élő hivatalos partnerének is alá kell írnia, nyilatkozatot kell tennie az adott esetben őt is érintő titkos adatgyűjtés engedélyezéséről.

Erre azért van szükség, mert egy elhallgatott szerető kockázatot jelent. Egy állami vezetőt zsarolásra felhasználható magánéleti információval üzleti körök, bűnszervezetek, külföldi titkosszolgálatok meg tudnak környékezni.

Matolcsy György és Vajda Zita szerelméről csak annyit tudni, hogy azt már vállalják a nyilvánosság előtt is, de hogy a kapcsolat mikor kezdődött pontosan, azt nem tudni. Az biztos, hogy Vajda Zita 2013 márciusában követte Matolcsy Györgyöt az MNB-be, ahol már az MNB elnökének dolgozik az MNB elnökét átvilágító Alkotmányvédelmi Hivatal több volt vezetője is.

Az Index kérdésére most a Belügyminisztérium tudatta, Matolcsyt utoljára 2015-ben világították át. A tárca arra nem válaszolt, hogy házasságon kívüli kapcsolata akkor kiderült-e, mivel

az ellenőrzés eredményéről kizárólag a kezdeményező kap tájékoztatást.

Korábban az MNB az InfoRádió kérdésére közölte, hogy Vajda Zita munkaköréhez nem volt szükséges nemzetbiztonsági ellenőrzése. Most az Index nem kapott választ a jegybanktól arra, hogy Matolcsy György a biztonsági kérdőíven feltüntette-e házasságon kívüli partnerkapcsolatát. Az MNB azt írta, Matolcsy rendelkezik érvényes biztonsági szakvéleménnyel, a kérdőív tartalma pedig nem nyilvános. Korábban egyébként maga az MNB sajtóosztálya utalt rá, hogy Vajda Zitának köze lehet az MNB-vezér válásához.

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik