Közélet

Pillanatok alatt ellepheti Budapestet a szemét, ha nem történik gyorsan valami

FKF (FKF, Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt)
FKF (FKF, Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt)

Erre a hétre adott határidőt a budapesti szemétszállítók szakszervezete az FKF Zrt. vezetőségének, hogy egyeztessen az érdekvédőkkel a bérek emeléséről, különbön jöhet a fővárost szeméttel elárasztó kukássztrájk, írja a Népszabadság.

A Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ) megelégelte a kialakult helyzetet, bírósághoz fordul a fővárosi kukások bére ügyében, ha a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezetősége nem ül le tárgyalni a sztrájkbizottsággal.

Az érdekképviselet sztrájk esetén a hulladéktörvényben foglaltakból kiindulva csak baleset esetén biztosítaná a közreműködést,

a szemetet nem szállítaná el. 

A HVDSZ már hónapokkal ezelőtt tárgyalást kezdeményezett, azt nehezményezik, hogy miközben az átlagbérek 2016 elejére 16,4 százalékkal nőttek, addig a cég fizikai dolgozóinak fizetése 6,7 százalékkal csökkent 2013 és 2015 között.

A cégvezetés ezzel szemben úgy látja, hogy az FKF dolgozói jobban keresnek, mint a versenyszférában munkát vállaló kollégáik. Átlagkeresetük 276 ezer forint, míg a versenyszférában ez 269 ezer forint.

A szakszervezet szerint a cégvezetés összemossa a hulladékrakodók és a cégvezetők bérét.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik