Közélet

Szigetvári: Orbán “megmérgezte Magyarországot”

Az Együtt politikusa szerint a kormányfő Vlagyimir Putyinnal "összekacsintva" közreműködik az EU szétverésében.

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja elnöke szerint Orbán Viktor kormányfő másfél éve nem tesz mást, mint ellehetetleníti a megoldást kereső uniós párbeszédet, önkényesen intézkedik és közreműködik az EU szétverésében. Szigetvári Viktor a párt szombaton tartott éves küldöttgyűlésén Budapesten amellett is érvelt, hogy az Együtt önállóan induljon a 2018-as választáson.

A politikus, aki úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor “megmérgezte Magyarországot”, kijelentette: az elmúlt egy évben a magyar miniszterelnököt egyáltalán nem érdekelte a magyarok fenntartható biztonságának növelése vagy a menekültválság miatt elengedhetetlenné vált társadalmi párbeszéd higgadt lefolytatása. A kormányfőt nem érdekelte az erőszak, a vallási és politikai diszkrimináció elől menekülőkkel szembeni erkölcsi kötelesség, és az sem, hogy nemzetközi szövetségeseink józan, kivitelezhető javaslatokat tettek Magyarország számára – közölte.

Szerinte a tízmilliárd forintos “gyűlöletkampány” hatása akkor is “velünk marad évtizedekre”, ha jövő vasárnap Orbán Viktor kudarcot vall. Az ellenzéki politikus úgy véli, kormányfő kudarcot fog vallani, és ebben mások mellett az Együtt, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) és a Párbeszéd Magyarországért közös kampányának is komoly szerepe lesz, “beintünk Orbán Viktornak”.

Szigetvári Viktor azzal folytatta, csak jobb megoldások vannak annál a menekültválságra, mint amit Orbán Viktor megpróbál “elhazudni”.

A pozsonyi uniós csúcs után “hazugságspirálba keveredett” magyar miniszterelnök másfél éve nem tesz mást, mint ellehetetleníti a megoldást kereső uniós párbeszédet, önkényesen intézkedik és Vlagyimir Putyinnal “összekacsintva” nem csak Magyarországot sodorja Nyugatról Keletre, de közreműködik az EU szétverésében is – érvelt.

A pártelnök az általa javasolt megoldásról beszélve azt mondta: előítéletek helyett világos szabályok, plakátok helyett menedék, nacionalizmus helyett együttműködés, indulatok helyett józan megoldások, szélsőség helyett pedig középút kell. Azt is leszögezte, hogy azok a sokszínű és nyitott közösségek, ahol több nő, több kisebbségi származású kerül vezető pozícióba, erősebbek és jobban veszik az akadályokat, mint azok amelyek egyszínűek és bezárkózóak.

Az ellenzékben is vannak olyanok, akik nem mernek mostanság egyenesen beszélni a menekültválságról, a gyűlöletről, a kerítésről – közölte. Szavai szerint ha másért nem, akkor azért hálásak lehetnek Orbán Viktornak, hogy az elmúlt időszakban “sok pártot illetően elvált a tüdő a májtól”. Aggasztó azon hírek sora is, hogy önkormányzatokban hogyan működnek együtt a fideszes többséggel sokszor szocialista politikusok, akik ezzel saját pártjukat is elárulják – jelentette ki.

Szigetvári Viktor szerint lehetséges számukra a 2018-as győzelem, de ehhez politikai fordulatra is szükség van. Az ellopott közvagyont államosítással vissza kell szerezni, a Fidesz által “megsegített korrupt vállalkozókat” büntetőadókkal kell sújtani – közölte.

Hozzátette, hogy 2018 után “Orbán Viktor rezsimjével” minden kapcsolatot meg kell szakítani. Igazságtételre, kárenyhítésre van szükség, ezt érdemli a trafikos, a megalázott nyugdíjas, a pénzétől megfosztott tűzoltó, rendőr és a magánnyugdíjpénztári megtakarításaitól megfosztott emberek is.

A küldöttgyűlés délutánra várható, a 2018-as stratégiáról szóló határozatára utalva azt mondta, a változást akaró polgárok számára “lehetővé kell tegyük, hogy önállóan szavazzanak az Együttre”. Eközben törekedni kell arra, hogy a jelölteket egy előválasztáson vagy más módon, de mindenképpen versenyben válasszák ki, ne pedig tárgyalóasztalok mellett vagy füstös szobákban – jelentette ki Szigetvári Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik