Közélet

Ma délutánig lehet ellenzéki megfigyelőket küldeni a népszavazáshoz külföldre

Ma 16 órakor jár le a külképviseleti megfigyelők bejelentésének határideje az október 2-ai országos népszavazásra, de a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) eddig még senkit nem vett nyilvántartásba.

A választási eljárási törvény szerint a külképviseletekre a népszavazás kezdeményezője, valamint a parlamenti frakcióval rendelkező pártok külképviseletenként két-két megfigyelőt bízhatnak meg. Külképviseleti megfigyelő csak választójoggal rendelkező magyar állampolgár lehet.

A külképviseleti megfigyelőt a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) szeptember 22-én 16 óráig lehet bejelenteni, ezután az NVB ellenőrzi a külképviseleti megfigyelő választójogát, és – ha rendben találja – nyilvántartásba veszi.

Eddig még egyetlen megfigyelőt sem vett nyilvántartásba az NVB az országos népszavazásra. (A 2014-es európai parlamenti választáson 45 külképviseleti megfigyelőt jelentettek be a pártok.)

A nyilvántartásba vett külképviseleti megfigyelő jelen lehet a külképviseleti választási iroda munkájánál, a szavazás menetét figyelemmel kísérheti, a szavazás befejezéséről kiállított jegyzőkönyvben rögzítheti észrevételeit, kifogást nyújthat be. A megfigyelőnek emellett joga van a szavazás lezárása után a lezárt urnát aláírni.

Fontos szabály, hogy a megfigyelő a szavazást, illetve a külképviseleti választási iroda munkáját nem befolyásolhatja, nem zavarhatja, és a szavazóhelyiségben köteles regisztrációs kártyát viselni.

A külképviseleti megfigyelő megbízásával és tevékenységével kapcsolatos költségek a megbízót (a kormányt vagy a frakciókat) terhelik. A választópolgárok az országos népszavazáson 75 ország 105 külképviseletén adhatják le voksukat, vagyis a népszavazás kezdeményezője, valamint a parlamenti frakcióval rendelkező pártok ennyi külképviseletre jelenthetnek be megfigyelőt.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: “Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik