Közélet

Szijjártó személyesen írt levelet az Iszlám Állam felelősségre vonásáért

De sajnos nem válaszolt neki a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze.

Magyarország támogatja az ENSZ menekültügyi csúcstalálkozóján indított nemzetközi kezdeményezést arra vonatkozóan, hogy bűncselekményei miatt vonják felelősségre az Iszlám Államot – jelentette ki Szijjártó Péter a New York-i konferencián elhangzott felszólalásában. A kezdeményezést Boris Johnson brit, Didier Reynders belga és Ibráhim al-Dzsaafari iraki külügyminiszter indította.

Szijjártó kifejtette, hogy hazánk elítéli az Iszlám Állam iraki és szíriai területen elkövetett atrocitásait, és kiemelt fontosságot tulajdonítunk „a modernkori rabszolgaság elleni harcnak, illetve a vallási és etnikai kisebbségek, továbbá más veszélyeztetett csoportok – mint például a nők és a gyermekek – védelmének”. A magyar álláspont szerint ezek a bűncselekmények nemcsak az áldozatok ellen irányulnak, hanem az egész nemzetközi közösség érdekeit és értékrendjét sértik.

A tanácskozáson résztvevő külügyminisztereket Szijjártó Péter arról tájékoztatta, hogy személyesen írt levelet a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészének az Iszlám Állam felelősségre vonásának ügyében, de a főügyésztől nem kapott választ. Ezért Magyarország az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul.

Szijjártó kétoldalú külügyminiszteri tárgyalásokat is folytatott New Yorkban az ausztrál, libanoni és kolumbiai külügyminiszterrel, valamint a Fidzsi-szigetek miniszterelnökével, aki egyben az ország külügyminisztere is. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik