Közélet
New York, 2007. február 13.
A Quincy (Ch Gillian's Quintessential) nevű komondor fut 2007. február 12-én a 131. alkalommal megrendezett Westminster kutyakiállításon. A versengésben 2628 eb és gazdája vett részt. (MTI/AP/Seth Wenig)

Kutyavilág, törvényen kívüli idegenek, csak kilenc magyar számít  

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 09. 19. 07:57

Módosult az ebtenyésztés szabályozása.

A jövőben csak kilenc magyar kutyafajta tenyésztői maradnak hatósági felügyelet alatt, a többi fajtával foglalkozó tenyésztő törvényi szabályozása megszűnik. A Magyar Közlöny legutóbbi számában közzétett, hétfőtől hatályos rendelet szerint magyar ebnek minősül:

a drótszőrű magyar vizsla, az erdélyi kopó, a komondor, a kuvasz, a magyar agár, a mudi, a puli, a pumi, és a rövidszőrű magyar vizsla.A rendelet értelmében a magyar ebfajták megőrzését a fajta fenntartásáért felelős tenyésztő szervezetnek a magyar ebfajta kritikus, veszélyeztetett vagy megőrzendő helyzetét figyelembe vevő tenyésztési program kialakításával, valamint annak végrehajtásával kell biztosítania. A magyar kutyák tenyésztési programját a génmegőrző intézmény és az Őshonos Haszonállatok Génerőforrás Tanácsa véleményezi.

A magyar ebfajtákat fenntartó tenyésztőszervezetnek az idei végéig kell benyújtania a tenyésztési hatósághoz a rendeletnek megfelelően módosított tenyésztési programját, és kérelmezni kell a tenyésztőszervezeti elismerés módosítását.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.