Közélet
Former prime minister, chairman Ferenc Gyurcsany of Democratic Coalition delivers his speech as sympathizers and party members of the opposition party attend a political rally in front of the building of the Hungarian State Opera in Budapest downtown on March 30, 2014 during their demonstration against the Viktor Orban leaded government and his policy. The general election will be held on April 6 in Hungary. ( A text on top - The power to change the government')AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Gyurcsány Ferenc: A probléma nem Orbán

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 09. 19. 07:51

Korábban a témában:

Fájdalmas kimondani, de az Uniónak a legkisebb gondja is nagyobb Magyarországnál. Az európai intézményrendszer történetének legnagyobb válságát éli át

– fogalmazott a Népszavának adott interjújában Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke.

Nem látni a fix pontokat

Magyarország korábbi miniszterelnöke hangsúlyozta, a probléma nem Orbán. Véleménye szerint jönnek az új generációk, amelyek nem élvezik a korábbi jótéteményeket: a növekedést, a növekvő fogyasztást, a középosztály megerősödését, a kultúra demokratizálódását, a biztos munkahelyet, jövedelmet, szociális biztonságot.

Elégedetlenek, fogékonyak a szélsőségre.

Gyurcsány megjegyezte, az új generációk nem kapnak választ, és azt hiszik, kiolvasták a világot azzal, hogy átfutják a Facebookot. Imádja, de ez is elindít egy szétesési folyamatot.

Magyarország a hazánk, Európa az otthonunk

Nem igaz, hogy erős elnököt a nép, gyengét meg a parlament választ. Ezzel még nem akarjuk az elnöki rendszert, a köztársasági elnök erősebb közjogi felhatalmazását – állította Gyurcsány.

Mint mondta, nem igaz, hogy a baloldalnak nincs nemzetpolitikája, csak az nem a félelemből táplálkozik.

Progresszív nemzetpolitika, amely azt mondja, a nemzet legalább annyira kulturális, történelmi, mint szociális közösség. (…) Foglalkozni a nemzettel kell, de ez soha nem lesz olyan érzelem-telített, mint ahogyan a jobboldal megéli.

Fotó: Berecz Valter

A politikus kiemelte, erősebbek vagyunk annál a kihívásnál, ami most bennünket ér, és Magyarország is erősebb annál, mint Orbán beállítja.

 

Első kormányfői programbeszédemben 12 éve, azt mondtam: Magyarország a hazánk, Európa az otthonunk. Ma is ezt gondolom. Európa pokolian erős kulturális közösség, amelynek hasonlóan erős közös politikai intézményrendszerre volna szüksége.

Gyurcsány nem fél attól, hogy előbb-utóbb európai kormányunk, kormányfőnk legyen.

A kvótanépszavazásnak két tétje van

Ha nem mennek el elegen, akkor megterem a 2018-as fordulat reménye. Más részről, ha a demokratikus ellenzék veszít, azt Orbán úgy fogja értelmezni, hogy felhatalmazást kapott az elmúlt hat év folytatására. És nagy előnnyel fog nekivágni a ciklus utolsó másfél évének – mondta a DK elnöke.

Aki meg akarja őt állítani és reményt akar teremteni, annak el kell utasítania a népszavazást.

A teljes interjút ide kattintva olvashatod el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.