Közélet

Az MSZP nem a NER része

Az elnökség ki akar zárni bármilyen átjárhatóságot a demokratikus oldal és a Fidesz között.

A párt elnöksége ezt külön is deklarálná. A kérdés azt követően vetődött fel, hogy az elmúlt időben több támadás is érte a szocialistákat, mondván, összejátszanak a Fidesszel. A Magyar Nemzet szerint a hétfői elnökségin kimondanák

semmiféle átjárhatóság nem lehet az általuk demokratikusnak nevezett oldal és a mai hatalom között.

Korábban a 168 Órának Szentpéteri Nagy Richard, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa azt mondta, az MSZP már a NER nélkülözhetetlen eleme. Orbán Viktornak jó néhány embere van az MSZP-n belül, és direkt vagy áttételes módon ő mozgatja a szálakat. A szocialistákon belül van olyan, aki csak gesztusokat tesz a Fidesznek, hogy rá ne lőjenek, de olyan is, akinek simán odaszólhatnak, akit a megfelelő eszközökkel „fognak”. Szerinte az MSZP-re éppen ebben a formájában, így van szüksége a Fidesznek, a centrális erőtér lényege, hogy a bal- és jobboldali ellenzék szóba se álljon egymással, együtt se lehessen erősebb, mint a Fidesz.

A Méltányosság kutatója után az Index írt arról, hogy a kormánypártnak nem érdeke, hogy végzetesen meggyengüljön az MSZP, ezért kész a szocialisták hóna alá nyúlni, hogy minden választókerületben legyen egy közepesen erős baloldali jelölt a 2018-as választáson. A portál fideszes és szocialista politikusok, háttéremberek elbeszélései alapján írt arról, hogy a két párt emberei „megnemtámadási szerződésekről” egyeztetnek, üzleti érdekből összefognak, segítik egymás embereinek elhelyezését.

A Magyar Nemzet szerint a szocialisták megelégelték ezeket a híreszteléseket, amelyek mögött – a lap névtelen forrásai szerint – a balliberális értelmiség állhat, akik valami újnak” akarnak helyet csinálni. Az MSZP elnöksége a jövőben elejét venné annak is, hogy nem egységes a kommunikáció a kvótanépszavazásról.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik