Közélet

A Jobbik és az LMP alig küld delegáltakat a népszavazásra

A Fideszen kívül még az MSZP tanúsított számottevő érdeklődést.

A pártok több mint 17 ezer delegáltat küldenek a választási bizottságokba az október 2-i népszavazáson – közölte a Nemzeti Választási Iroda.

A parlamenti frakcióval rendelkező pártok, valamint a népszavazás kezdeményezőjeként a kormány pénteken 16 óráig jelenthették be delegáltjaikat a szavazatszámláló bizottságokba, az egy szavazókörös települések helyi választási bizottságába, valamint az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságokba.

A legtöbb delegáltat, 13 122-t a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, a második legtöbbet, 3811-et az MSZP jelentette be. A KDNP-nek 239, a Jobbiknak 170, az LMP-nek 41 delegáltját rögzítették hétfő délutánig a nyilvántartásban.

A 8306 szavazatszámláló bizottságba és az egy szavazókörös települések 2025 helyi választási bizottságába két-két tagot delegálhattak a pártok, valamint a kormány, az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságba pedig egyet-egyet.

A 2014-es országgyűlési választáson 40 854 delegált vett részt a szavazatszámláló bizottságok munkájában. A frakciók delegáltjaikon keresztül ellenőrizhetik a népszavazás tisztaságát, és részt vehetnek az esetleges jogviták eldöntésében. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik