Közélet

Adatvédelmi szabályt sérthettek Orbán levelével

24.hu
24.hu

2016. 09. 17. 09:50

A külföldön élő magyarok azért adták meg címüket, hogy az új útlevelüket postázzák oda, de a menekültellenes kampánylevél is beesett a postaládájukba.

Sok külföldön élő magyar jelezte, hogy annak ellenére kapták meg Orbán Viktor menekültellenes kampánylevelét, hogy nem jegyeztették be lakcímüket. A küldemény jellemzően arra a címre érkezett, amit azért adtak meg a követségen vagy konzulátuson, hogy oda postázzák új útlevelüket. Az Index által idézett szakember szerint ezzel adatvédelmi elveket sértettek meg.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ arról tájékoztatta a portált, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda a külföldön élő magyar állampolgárok név- és lakcímadatait a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától igényelte. Az Index szerint lényegében ez azt jelenti, hogy a magyar állampolgárok adatait kezelő hivatalban megvannak a külföldi magyar állampolgárok címei, a követségek automatikusan elküldik Magyarországra azokat az adatokat, amelyeket teljesen más célból kaptak meg.

Szabó Máté Dániel adatvédelmi szakértő, a TASZ munkatársa azt mondta, az adatkezelésnél a célhoz kötöttség elve érvényesül, vagyis az adatot csak arra a célra lenne szabad felhasználni, amire megadták. Lehetséges, hogy van olyan részletszabály, ami ezt az adattovábbítást lehetővé teszi, az viszont alkotmányossági kérdéseket feszeget – tette hozzá.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.