Közélet

A kettős állampolgárok harmadát érdekli a népszavazás

A pártok is kevés megbízottat delegáltak a szavazókörökbe.

A határon túli, kettős állampolgárságot megszerzett magyaroknak legfeljebb a harmada akar részt venni a népszavazáson – írja a Népszabadság. A pártok sem különösebben aktívak – a csaknem tíz és félezer szavazókörbe mindössze hét és félezer megbízottat delegáltak, akik a szavazatszámláló bizottságok teljes jogú tagjaiként az egész folyamatot ellenőrizhetik. A legutóbbi parlamenti választásra több mint negyvenezer embert delegáltak a jelöltek és jelölő szervezetek.

A határon túli magyarok szombaton délután négy óráig kérhetik, hogy kerüljenek be a levélben szavazók névjegyzékébe. A választási iroda legfrissebb adatai szerint csaknem 273 ezren akarnak szavazni, legtöbben Romániából és Szerbiából, miközben mintegy 800 ezer kettős állampolgár van.

Egy hétig jelentkezhetnek még azok, akiknek van magyarországi lakóhelyük, de a népszavazás napján külföldön vannak. Eddig mindössze hat és félezren kérték felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, miközben egyes becslések szerint legalább félmillió magyar dolgozik vagy tanul külföldön. Ugyanakkor már húszezren jelezték, hogy átjelentkezéssel szavaznának, vagyis Magyarországon belül a lakóhelyüktől eltérő szavazókörben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik