Közélet

Szijjártó: nagyot hibázott Európa

Szerinte az uniós vezetők csak akkor beszélnek egységről, ha ők akarnak valamit, és azt a többieknek támogatni kell.

Szijjártó Péter szerint Nyugat-Európa „a naivitás állapotában van, folyton közös megoldást akar, miközben egy év alatt ezt nem sikerült elérni, Európába beköltözött a terrorizmus”. Erről a Magyar Hírlapnak beszélt a külügyminiszter.

Úgy vélekedett, hogy az EU jelenlegi vezetői „veszélyes politikát folytatnak, ami a biztonságot is veszélyezteti”. Szerinte „a migránsáradat rendkívüli mértékben rontotta a közbiztonságot”. Azt mondta, az uniós vezetők „csak beszélnek az egységről, ha ők akarnak valamit, azt mindenkinek támogatnia kell, de ha más akar valamit, az már az egység megbontását jelenti”. Azt természetesnek látja, hogy a 28 tagállam között vannak viták, de a probléma, hogy „megbélyegzik azokat, akik máshogy gondolkodnak”.

Kitért arra is, hogy véleménye szerint „nagyot hibázott Európa, mert elhitette Törökországgal, hogy vízummentességet kaphat a szerződés betartásáért cserébe, miközben még a legmigránsbarátabb kormányai is határozott nemet mondanak a török vízummentességre”. Valós esélyt lát egy újabb „migrációs hullámra”, de úgy véli, „az unió erre semennyire sincs felkészülve”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik