Közélet

Kipakolt Gyurcsányról a csalódott MSZP-s: “A hajbókolást jobban viselte a jó szándékú kritikánál”

Fetser János, aki 1994 és 2006 között volt Orosháza polgármestere, és 25 százalékos vezetésről bukott meg az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után, interjút adott a nol.hu-nak. Fetser a beszélgetésben azt állítja: gyanútlanul vettek részt a később végzetesnek bizonyuló kormányülésen: nem voltak tisztában a gazdaság valódi helyzetével, azt pedig, hogy a párt egésze hazudozott volna a kampányban, egyértelműen visszautasította.

Hogy mi hazudtunk reggel, délben meg este. Mi nem akartunk hazudni és nem is hazudtunk. Később egy frakcióülésen el is mondtam: mi nem voltunk ezeknek az információknak a birtokában. Ha ti hazudtatok, akkor bennünket is becsaptatok, szégyelljétek magatokat!

-fogalmazott a csalódott MSZP-s, aki szerint a párt rossz döntést hozott, amikor Kiss Péter ellenében Gyurcsány Ferencnek szavaztak bizalmat, illetve amikor Szili Katalint jelölték köztársasági elnöknek. Fetser szerint Kiss Péter jobban dolgozott,  kiegyensúlyozottabb volt, de nehezebben tudták volna eladni.

Figyelmeztették: mindent tönkretesz!

Az egykori polgármester arról is beszélt, hogy Gyurcsány pozícióba engedése előtt egy régi ismerőse, aki KISZ-es korában együtt dolgozott vele figyelmeztette:

ne szavazzátok meg, mindent tönkretesz!

Fetser szerint Gyurcsánnyal az volt a baj, hogy bár “előállt mindenféle vízióval, tanulmánnyal, logikusnak látszó elemzéssel”, utóbb rendre kiderült, hogy “nincs mögötte komoly tartalom”. Gyurcsánynak állítólag meggyűlt a baja a kampányban keményen dolgozó önkormányzati csoporttal, a terhére voltak, második ciklusára már a háttérbe akarta szorítani őket. Egészen meghökkentő párhuzamra is felhívta a figyelmet: Gyurcsány szerinte olyan alapszabályt akart,

 amely őt gyakorlatilag mindenhatóvá teszi a pártban, mint a Fideszé Orbán Viktort, vagy mostanában Vona Gábort a Jobbik átszervezése. A hajbókolást jobban viselte a jó szándékú kritikánál.

Fetser – bár hangsúlyozza: erre nincsenek bizonyítékai – úgy gondolja, hogy az őszödi beszédet maga Gyurcsány Ferenc szivárogtatta ki és egyáltalán nem bánta, hogy ennek következtében a 2006. októberi helyhatósági választáson az MSZP elveszítette a vidéki városokat,

mert így a parlamenti frakcióban háttérbe szoríthatta az ottani érdekeket képviselő, de a városukban vesztes polgármestereket.

Bizonyos dolgokról, jelentős ügyekről megegyezés lehet a háttérben – mondja a beszélgetésben a kiábrándult MSZP-s, aki az egyik ilyen “elsikált” ügyként Polt Péter hivatalban hagyását említi:

Noha nem ő maradt a legfőbb ügyész, közszájon forgott, hogy az ő befolyása érvényesül a politikailag érzékeny büntetőügyekben. Zátonyra is futott az első Orbán-kormány kádereinek elszámoltatása.

Az egykori polgármester úgy látja: Gyurcsány és ez a törekvése, hogy 2022-re ő legyen a baloldal egyszemélyi vezetője, a baloldal sírásója. A teljes beszélgetést itt találja.

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik