Közélet

Stant lehordja az apja a South Park új epizódjában, mert nihilista

Az amerikai rajzfilmsorozat megint utolérte a magyar belpolitikát.

Valószínűleg véletlen, de a South Park 20. évadjának első epizódja, amely szerdán jelent meg, meglepően rímel a magyar belpolitikára is. A sorozatban előkerül az amerikai elnökválasztás, amelyen a választóknak a „Gennyes Tus” és a „Redvás Szendvics” között kell dönteniük, vagyis csak két rossz választás létezik.

Stan a családi asztalnál kiakad, hogy miért vannak az emberek ennyire rápörögve minden négy évben arra, hogy válasszanak a „Gennyes Tus” és a „Redvás Szendvics” közül. Apja azzal próbálja győzködni, hogy „azért, mert amerikaiak vagyunk, és ez Amerika”, és előbb cinikusnak nevezi Stant. „Azt gondolod, hogy minden és mindenki ostoba, ugye?” – kérdezi, majd hozzáteszi:

Mert nihilista vagy!

Ezután még vitáznak egy sort azon, hogyan kell kiejteni angolul azt a szót, hogy „nihilista”. Az epizódot ide kattintva lehet megnézni, a szóban forgó jelenet 6:40 körül kezdődik.

Az új szitokszó

A napokban Orbán Viktor Kötcsén beszélt arról, hogy a Fidesz ellenfelei nem liberálisok, mert amit képviselnek, annak semmi köze a nagy liberális elődök gondolataihoz. Ehelyett a szemléletük a puszta nihilizmus – fogalmazott a kormányfő. Azóta a kormányzati és kormánypárti kommunikációban hangsúlyosan jelen van a „nihilista”, mint szitokszó, például Szijjártó Péter is „rendes nihilistának” nevezte a luxemburgi külügyminisztert, aki szerint ki kellene tenni hazánkat az EU-ból.

Korábban épp akkor, amikor a magyar kormány bejelentette, hogy kerítést építenek a határra, a South Park friss epizódja épp arról szólt, hogy kerítést építenek a város határára, hogy távol tartsák a papírok nélkül érkező bevándorlókat. De ez is véletlen egybeesés lehetett, mivel Donald Trump is akkor kezdte pedzegetni, hogy fallal kellene távol tartani a mexikóiakat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik