Közélet

Áder János keményen ostorozta az EU vezetőit

Szerinte az EU fő feladata a hitelesség visszaszerzése, hogy megakadályozza az intézményeibe vetett bizalom további csökkenését.

A magyar köztársasági elnök az európai államfőket tömörítő Arraiolos-csoport kétnapos bulgáriai találkozójának végén azt mondta, a migrációs helyzet miatt ma a legfontosabb kérdés a biztonság minden európai országban. Az eredményes megoldáshoz meg kell erősíteni és meg kell védeni az EU külső határait.

Az uniónak és a gazdag országoknak eleget kell tenniük humanitárius kötelezettségeiknek a válságövezetekhez legközelebbi országokban működő menekülttáborokban – tette hozzá. Áder János szerint szorosabb együttműködés szükséges a bűnüldöző szervek és a nemzetbiztonsági szakszolgálatok között, segíteni kell a háborús övezetek újjáépítését, és foglalkozni a migráció klímaváltozással összefüggő okaival is.

Ha ilyen marad az EU, tovább nő a bizalmatlanság

A találkozón téma volt az EU-intézményekbe vetett bizalom, amely az Eurobarometer-felmérések alapján az összes tagállamban jelentősen csökkent. Áder János szerint először a hitelességet kell visszaszerezni. Erre azonban esély sincs, ha az uniós vezetőkből továbbra is hiányzik “a stratégiai gondolkodásra való képesség”, ha csak rövid távú szempontokat mérlegelnek, ha lassan reagálnak válsághelyzetekre, ha “álviták uralják” az EU intézményeit, és a legalapvetőbb realitásokat sem veszik figyelembe vitákban. Ha ez így marad, akkor a bizalom tovább fog csökkenni az EU vezetői és intézményei iránt – tette hozzá.

A találkozó másik témája Balkán volt. A magyar álláspontot ismertetve az államfő arról beszélt, hogy két csoportra oszthatóak a térség országai. Románia és Bulgária már EU-tag, esetükben az a kívánatos cél, hogy mielőbb a schengeni övezet részei legyenek. Ezért már sokat tettek, mindkét ország célja támogatandó. A másik csoportba azok tartoznak, amelyek majd csatlakozhatnak az unióhoz. Kérdés, mikor és milyen feltételekkel. Áder szerint a tanácskozáson egyetértettek abban, hogy ezen országok integrációja az EU stabilitás fontos feltétele, integrációjuk az unió érdeke is.

Az Arraiolos-csoportot 2003-ban hívta életre Jorge Sampaio akkori portugál elnök azoknak az európai államfőknek a részvételével, akik parlamentáris köztársaságok elnökei. Az idei találkozón tíz államfő vett részt. Jövőre Málta látja vendégül az államfőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik