Közélet

Juncker üzent Orbánnak: nem vagyunk nihilisták

Brüsszelnek nem áll szándékában, hogy a nemzetállamokat maga alá gyűrje, de túl gyakran bomlik meg az egység a tagállamok között olyan területeken, ahol inkább közös erőfeszítésekre lenne szükség, figyelmeztetett az Európai Parlament plenáris ülésén elmondott évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán Strasbourgban.

“Európa nem válik egységes állammá, nem is szabad, hogy egységes állammá váljon”, mondta Juncker, aki azt is leszögezte:

nem vagyunk nihilisták.

Felszólalásában úgy vélte, hogy a tagországok kormányai túl gyakran a kizárólagos nemzeti érdekeket részesítik előnyben, ez pedig megnyitja az utat a populizmus előtt, amely ellen fel kell lépni.

A populizmus semmilyen problémát nem old meg. A populizmus problémákat okoz.

Beszédében arra is kitért, hogy az Európai Bizottság javaslatot tesz a Juncker-tervnek is nevezett európai beruházási program élettartamának, valamint tőkeerejének megduplázására. A bizottság elnöke sikeresnek ítélte a 315 milliárd eurós beruházásösztönző intézkedéscsomagot. A beruházásokat megvalósító Európai Stratégiai Beruházási Alap létrehozása óta több mint 200 ezer kis- és közepes vállalkozás kapott kölcsönt – mondta. A kiterjesztett program keretében a tervek szerint 2020-ig összesen legalább 500 milliárd eurót tudnak majd mozgósítani, 2022-ig pedig 630 milliárdot.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik