Közélet
Balatonszárszó, 2015. június 13.
Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke (b) a XIV. szárszói találkozón 2015. június 13-án. Jobbra Enyedi Nagy Mihály.
MTI Fotó: Nagy Lajos

Gyurcsány majdnem lerántotta a leplet 2006-ról

24.hu
24.hu

2016. 09. 14. 18:12

A DK vezére tudja, kik álltak a tíz évvel ezelőtti zavargások mögött és hogy mi a kormány célja a népszavazási kampánnyal.
Korábban a témában:

A manipuláció szándéka, ami összekapcsolja a tévészékház 2006-os ostromát és a jelenlegi népszavazási kampányt – közölte a Demokratikus Koalíció elnöke szerdán Szegeden. Akik akkor puccsot próbáltak elkövetni a kormány ellen, most a magyar nemzettel szemben teszik ezt azzal, hogy történelmileg rendkívül veszélyes és politikailag is káros játszmába kényszerítik – mondta Gyurcsány Ferenc egy lakossági fórumon. Kijelentette:

A tíz évvel ezelőtti és a mai manipulátorok ugyanazok. Titkosszolgálati hangfelvételek bizonyítják, hogy fideszes középvezetők szervezték az akkori megmozdulásokat.

A legfontosabb bizonyítékokat azonban a kormány államtitkokká nyilvánította. Létezik két olyan dosszié, ami feltárja, a Fidesz legfelsőbb vezetői köre milyen módon érintett a megmozdulások kirobbantásában – mondta a politikus. Részleteket nem árult el a dokumentumok tartalmáról, de célzott a miniszterelnök és a házelnök érintettségére.

El fog jönni az a pillanat, amikor “a mi kormányuk” ezeket nyilvánosságra hozza – közölte a DK elnöke. Hozzátette, ekkor joga lesz a magyar népnek, hogy a szemébe nézzen azoknak, akik lángra lobbantották a főváros egy részét.

Orbán fél a népszavazás eredménytelenségétől

Gyurcsány úgy fogalmazott, a miniszterelnök kockázatos fegyvert adott az ellenzék kezébe, és félve a népszavazás eredménytelenségétől, egyre magasabbra emeli a tétet. Ebbe illik bele szerinte Orbán Viktor hétfői beszéde, amiben azt állította az ellenzéki vezetésű városokról, hogy azok készek befogadni a menekülteket.

Aki ilyen “ordas nagy hazugságra képes”, elveszítette magabiztosságát és a mértéket – mondta a politikus, kijelentve, egy városnak sincs joga állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt adni, erre csak az államnak van lehetősége. A miniszterelnök tisztában van a jogi helyzettel, tudatosan manipulatív szándékkal nem mond igazat – tette hozzá.

Fejvesztés terhe

A fideszes településeket elképesztő nyomás alá helyezve megüzenték az érintetteknek, fejvesztés terhe mellett el kell érniük, hogy legalább 50 százalék elmenjen szavazni. Ellenzéki vezetésű városoknál erre nincs lehetőség, ezért még jobban meg kell rémíteni a helyi lakosságot, akár hazugságok árán is – közölte a DK elnöke.

Gyurcsány szerint fenyegetéssel nem lehet normális országot teremteni. A politikus biztos abban, hogy a népszavazási kampány hosszabb távon az ország kárát okozza, hiszen bár a szavazás lezajlik október 2-án, a félelmek itt maradnak.

A DK nem akarja hozzásegíteni a miniszterelnököt ahhoz, hogy gyengítse a magyarok európai elkötelezettségét, és ahhoz sem, hogy az eredményeket úgy értelmezhesse, az emberek támogatják politikáját – mondta a pártelnök. Ezért arra kérte azokat, akik úgy gondolják, más kormányzásra van szükség, távolmaradásukkal üzenjenek, hozzásegítve a demokratikus ellenzéket egy régóta várt közös sikerhez. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.