Közélet

Sáskajáráshoz, egerekhez hasonlította a menekülteket a hajmáskéri lelkész

A Nol.hu figyelt fel Bikádi László Károly hajmáskéri református lelkész szélsőséges kijelentéseire. A lelkész a határokat védő katonáknak és rendőröknek ajánlott istentiszteleten fejgyűlölő kijelentéseket tett katonazenekar, valamint a környék polgármestereinek és rendőri vezetőinek jelenlétében. Az istentiszteletről a M-érték TV készített felvételt.

A lelkész Lukács evangéliumából idézett, az irgalmas szamaritánus példázata kapcsán megjegyezte:

Elő kell venni a samaritánus történetét. Amikor Jézus visszakérdez, hogy ki a felebarátja ennek az embernek. Mindenki? Mindannyian egymásnak felebarátai vagyunk? Istennek egyformán gyermekei vagyunk, ez igaz. De hogy ki a felebarát? Az, aki kegyelmességet cselekedett velünk.

Kedves testvéreim, mi európai emberek, nem állíthatjuk, hogy fehér emberként felebarátként kezelnénk a színes bőrűeket. Legyen az arab, legyen az néger, legyen az afrikai, legyen az ázsiai, nem úgy kezeltük őket, hiszen lementünk az ő országukba, háborús frontokat nyitottunk, persze exportáltunk hozzá némi demokráciát, de elvettük az olajukat, el akarjuk venni a vizüket, el akarjuk venni talán még a sivatagjukat is, mert a homokból valami maltert csak lehet keverni valakinek, és utána meglepődünk, hogy ők nem felebarátként tekintenek ránk. Jönnek, mint a sáskajárás, jönnek, mert elüldöztük őket a saját természetes élőhelyükről.

Engedjétek meg, hogy azt mondjam, olyanok, mint a hangyák, olyanok, mint a vadon állatai, akiket az ember kiszorít az élőhelyükről, mert városokat és falvakat, utakat építünk oda, ahol ők természetesen éltek odáig. És utána mit csinálnak a hangyák? Beköltöznek a házakba. Mi történik az egerekkel, pockokkal és más mezei élőlényekkel? Jönnek és megszállnak minket.

László Károly elmélázott azon, lehet-e a határt védő katonáknak ajánlani az istentiszteletet, majd arra jutott, hogy igen:

Mit mondhatnak a keresztény egyházak ilyenkor? Vajon lehet-e egyáltalán egy ilyen istentiszteletet tartani, ahol hálát adunk, hogy vannak olyan hazafiak, olyan katonák, akik odaállnak a határra, kerítést építenek, akik az idejüket, az életüket, az egészségüket, a családjukat, és ki tudja hány, számukra fontos értéket – még ha parancsszóra is, de akkor is önkéntesen – odaállítják a délről hozzánk érkező emberekre, és eléjük állnak és azt mondják, ne gyertek, ne így gyertek, hanem ha rabolni jöttök, ha sáskahadként áthaladni jöttök, akkor inkább kerüljetek ki minket!

Az M-érték TV teljes felvétele az istentiszteletről:

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik